Szinte napra pontosan két hónapig 500 megawatt (MW) terlemőkapacitás elveszétésével termelt a 2000 MW-os névleges termelőképességű paksi atomerőmű, miután február 4-étől a 4. blokk főjavítását végezték. A cég közleménye szerint a tervezett munkálatokat befejezték, és április 3-án 23:00 órakor megkezdődött a blokk visszaindítása.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett februári villamosenergia-piaci jelentéséből az is kiderült hogy a MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél e két hónapban más részegységek is leálltak. Mivel ezek egy része nem tervezett javításokat követelt, a hazai áramtermelésből kieső kapacitások csúcsértéke, február közepén elérte az 1300 MW-t.

Alig egy hete írtuk meg, hogy műszaki hiba miatt ismét vissza kellett terhelni a 3. blokkot a paksi atomerőműben, mert elromlott egy gőzfejlesztő szintszabályozó szelep. Azt is megírta a Napi.hu, hogy korábban a cég azt közölte: nincs a vártnál több meghibásodása - igaz, éppen a 3. blokk volt az, mellyel tavaly augusztusban, szeptemberben és októberben "váratlan esemény" elszenvedője volt.

Tavaly decemberben részletesen írtunk arról, hogy Pakson nem csak az új reaktorok építésének előkészítésével van baj, s hogy a 20 éves üzemidőhosszabbításon átesett négy reaktorral az atomerőmű valószínűleg nem néz majd nyugodt évek elé. A jelek szerint a tavalyi hibalista sűrűsége és soszínűsége idén sem ritkul, ami a paksi atomerőmű kiszámítható, előre tervezhető termelésének gondosan felépített mítoszát rombolja.