Orbán Viktor a minap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara lapjának, az Üzleti 7-nek adott interjút. Ebben úgy fogalmazott, hogy meglátása szerint tíz év múlva ötmillióan fognak dolgozni Magyarországon.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy erre minden esély meg is van, hiszen a hazai munkaerőtartalék 300 ezer fő körül mozog.

Ezzel szemben a G7 szerint a mostani statisztikákhoz és tendenciákhoz viszonyítva kétséges az előrejelzés, a magyar népesség ugyanis öregszik, és figyelemreméltó mértékben fogy.

Így a számok alapján többnyire csak vendégmunkásokkal lehetne megvalósítani Orbán Viktor célját.

A lap ezt számokkal is igyekszik alátámasztani: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma a 15-74 éves lakosság körében. Ezen felül a potenciális munkaerőtartalék 2024 első negyedévében 326 ezer fő volt.

A lap megjegyzi, hogy az ide tartozók döntő többségének munkába kellene állnia ahhoz, hogy valóban ötmillió foglalkoztatott lehessen Magyarországon.

Nagy Márton korábban arról beszélt, hogy ebből 80 ezer főt már mozgósítottak, azonban még kérdéses, hogy ők a foglalkoztatottsági adattokban hogyan jelennek meg, ahogyan a gazdaságilag aktívak adataiban sem látszik egészen a 80 ezer fős többlet.

Ami még ennél is aggasztóbb, hogy a jelenlegi demográfia tendenciák alapján a következő tíz éven belül mintegy 300-400 ezer fővel csökkenhet a 15 és 74 év közöttiek száma.

Keleti nyitás a munkerőpiacon: jönnek az üzbég vendégmunkások

Üzbegisztán is betette a lábát a magyar piacra, első körben 30 dolgozót küldhetnek.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→