Akár két héten belül Magyarországra utazhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tárgyalóküldöttsége, miután az Európai Bizottság szerdán szabad utat adott a finanszírozási csomagról szóló tárgyalások megkezdéshez, de továbbra is megvan annak a kockázata, hogy a tárgyalási folyamat elhúzódik - vélekedtek a brüsszeli döntés szerdai bejelentése után londoni felzárkózó piaci elemzők.

A döntés után valószínűleg "máris megy a telefonhívás Washingtonba", s az IMF és az EU tárgyalói feltehetően a következő két hétben Budapestre utaznak - fogalmazott kommentárjában Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója.

Közölte ugyanakkor azt is: az RBS hosszú tárgyalássorozatra számít, tekintettel "az eddig történtekre", és arra, hogy valószínűleg a tárgyalások során is felmerülnek vitás kérdések.

Az RBS vezető londoni elemzője óvatosan ítélte meg a tárgyalások lehetséges kimenetelét is, kiemelve azt a véleményét, hogy a valutaalap és az EU először esetleg "túl sokat követel" majd, és emiatt elképzelhető, hogy a kormány további időnyerésre rendezkedik be.