Beszéde várható témáiról múlt héten a közrádiónak nyilatkozva a kormányfő a következőket mondta: "Arról kell beszélni, hogy mi a parlament előtt álló legfontosabb feladat, vagy azok sora, tehát a munkahelyvédelmi-akciótervről, az IMF-tárgyalásokról, a gazdasági helyzetről, a válságkezelésről.

Az őszi ülésszakot megkezdő ülésen hétfőn a napirend előtti felszólalások, interpellációk, kérdések és azonnali kérdések után a hulladékról szóló törvényjavaslatról szavazhatnak a képviselők, majd a többi között a 2013-as költségvetést megalapozó jogszabályok részletes vitájával folytatódik a parlament munkája.

Holnap a napirend előtti felszólalások után tarthatja a Ház a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló - úgynevezett trafiktörvény - záróvitáját és zárószavazását.

A szabályozás egyébként már többször is szerepelt az Országgyűlés napirendjén, ám a kormánytöbbség még az előterjesztés elfogadása előtt úgy döntött, csak az Európai Bizottság véleményének kikérése után határoz az indítványról.

A javaslat végleges szövege szerint az állam monopóliumot szerezne a dohány-kiskereskedelem felett, így dohánytermékeket a jövőben csak korlátozott számban kiadható koncessziós szerződések alapján működő kereskedők árulhatnának.

A kormány őszi törvényalkotási programjában ötvenöt törvényjavaslat szerepel.