"Régen láttam olyat, hogy a döglött kutyát fejbe vágják. Itt most ezzel a helyzettel állunk szemben, ugyanis a magyar Alkotmánybíróság ezt a jogszabályt megsemmisítette, következésképpen az Európai Bíróság egy olyan jogszabályról hozott döntést, amely nem létezik" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy erre azért fontos rávilágítani, mert Magyarország a saját ügyeit a saját alkotmányos rendszerének működtetésével is meg tudja oldani.

Mindennek ellenére, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy bár az érintett magyar jogszabály nem létezik, mégis fenntartja a keresetét, "meg kellett várnunk ezt a bírósági ítéletet", amely tartalmában egybeesik a magyar Ab ítéletével - mondta Orbán Viktor.

Értékelése szerint így az ügyben semmilyen új helyzet nem alakult ki, most, hogy az európai bírósági döntés megszületett, a magyar kormány javaslatot fog tenni a parlamentnek a bírói nyugdíjazás kérdésének újraszabályozására.

A luxembourgi Európai Bíróság keddi ítéletében kimondta: az életkoron alapuló, nem igazolható megkülönböztetést jelent és így a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása.

Így reagált a Kúria

A Kúriának nincs kötelezettsége az Európai Unió bíróságának a magyar bírák nyugdíjazásáról szóló ítéletének végrehajtásával kapcsolatban - közölte a testület kedden az MTI-vel, tudatva azt is, hogy a Kúria nyugalmazott bírái által indított munkaügyi perekben ezen a héten várható elsőfokú ítélet.

Az Európai Unió Bíróságának keddi döntésével kapcsolatban a Kúria az MTI megkeresésre azt közölte: "a Kúria mint Magyarország legfelső ítélkező fóruma az ítélkező tevékenysége során az alkalmazandó nemzeti jog és az Alkotmánybíróság gyakorlata mellett figyelembe veszi az uniós jog előírásait és az Európai Unió bíróságának döntéseit is".