Az 1. fázisú klinikai vizsgálat új adatai szerint egy új, plazmid DNS-alapú vakcina, fokozott immunválaszt idézett elő előrehaladott stádiumú ERBB2-pozitív emlőrákban szenvedőknél - írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Az emlőrák jelenleg a világon a leggyakoribb ráktípus. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2020-ban 2,3 millió nőnél diagnosztizáltak mellrákot, és több mint 7,8 millió nő volt életben, akiknél az elmúlt 5 évben mellrákot diagnosztizáltak. Az emlőrákok körülbelül 1 százaléka férfiaknál fordul elő, kezelése mindkét nem esetében ugyanazokat az elveket követi.

Enyhék a mellékhatások

A fázis 1. klinikai vizsgálatba 66 előrehaladott stádiumú ERBB2-pozitív emlőrákban szenvedő, 34-77 év közötti, beteget vontak be. Az injekció beadásával kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások enyhék voltak: a betegek harmada influenzaszerű tüneteket, 36 százaléka pedig fáradtságot észlelt.

A jelenlegi mellrákkezelések problémája az optimális kezelés utáni betegség kiújulása, aminek az lehet oka, hogy kis mennyiségű rákot nem fedeztek fel. A most kifejlesztett vakcinák arra stimulálják a T-sejteket, hogy levadásszák a testben lévő maradék ráksejteket, és elpusztítsák azokat.

A hatékony immunitás serkentése az egyetlen mód annak, hogy megtisztítsák a szervezetet az összes mellrák sejttől.

Szakemberek szerint az lenne a legideálisabb, ha minden ráktípust meg lehetnek előzni. Erre pedig már van néhány oltóanyag, mint például a hepatitis B elleni védőoltás, amivel a hepatocelluláris karcinóma, illetve a HPV elleni védőoltás, amivel pedig a méhnyakrák ellen lehet védekezni.

Az önmagukban vagy más kezelésekkel együtt adott emlőrák elleni vakcinákkal kapcsolatos klinikai vizsgálatok körülbelül 25 százalékkal nőttek az elmúlt néhány évben. A rák elleni vakcinák azonban még nem helyettesíthetik a kezelést. Bizonyított hatékonyságuk esetén eleinte nagy valószínűséggel a meglévő kezelésekkel együtt alkalmazzák majd azokat. Azt is fontos kideríteni, hogy ezeknek a vakcináknak az előnyei mennyi ideig tarthatnak. Az immunválasz gyengül az oltás után, ezért fontos lenne tudni, hogy szükség lehet-e emlékeztető oltásokra egyes betegeknél.