Október idén is a Látás hónapja. A Magyar Látszerész Szövetség felhívására már országszerte 17-dik alkalommal szervezik meg az akciót. Idén is több mint 300 vizsgálati ponton várják díjmentes szolgáltatásokkal, képzett szakemberekkel az érdeklődőket. 

Homályos látás, szemszárazság

Egyre rosszabb állapotban van az emberek szeme, világszerte például legalább 2,2 milliárd embernek van látásromlása. Manapság a leggyakoribb és az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti probléma a rövidlátás, ez világszerte 2,6 milliárd embert érint.

Magyarországon is egyre több a szemüveges, 2014 és 2019 között vizsgált mintegy 80 ezer páciens felénél merült fel látásprobléma.

Ráadásul a 23-40 évesek között a rövidlátás már háromszor gyakoribb, mint a 60 év felettieknél. Ennek egyik oka a megváltozott életmód – az emberek rengeteg időt töltenek a képernyő előtt, hiszen folyamatosan használják a számítógépet, tabletet, okostelefont.

A látásvesztés másik fő oka a szürkehályog. Szintén nem ritka probléma a távollátás, amely genetikailag meghatározott és a szemszárazság is egyre gyakoribb panasz. 

Az eOptika tapasztalatai szerint egyébként az emberek nagyjából háromévente cserélik le szemüvegüket; ez leginkább akkor van így, ha nem változik nagyot a dioptria. A cég adatai azt mutatják, hogy a vásárlók tavaly 50-55 ezer forintot költöttek egy átlagos szemüvegre.