Szeptember 2-án tanévnyitó tüntetést szervez a Diákok a tanárokért ifjúsági szervezet Budapesten. A gyülekező a Szent István tér előtt lesz és a Fővám térig vonulnak majd. 

A Facebookon meghirdetett esemény szerint a legfontosabb követeléseik:

  •  Megoldást szeretnének találni a tanárhiányra,
  •  Tanítható, és tanulható mennyiségű, és minőségű tananyagot szeretnének az iskolákba,
  •  Élhetőbb körülményeket az intézményekben,
  •  És több figyelmet az oktatásra.

A Közszféra Állásportálja szerint jelenleg

2101 tanárt keresnek a hazai közoktatásban, 427 nyitott gyógypedagógus állás van a portálon, 106 fejlesztőpedagógust, 426 matematika és bármely szakos tanárt, 247 angol és bármely szakos tanárt, 180 testnevelés és bármely szakos pedagógust, és 206 magyar nyelv és irodalom tanárt is keresnek.

 

Múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a közoktatásban, a szakképzésben, a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltató intézményekben igénybe vehető a nyugdíj a közalkalmazotti jogviszony mellett is, erre eddig nem volt lehetőség.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány ezzel az intézkedésével elismerte, hogy óriási pedagógushiány van. A döntés egyelőre csak egy évre szól, a PDSZ szerint érdemes lenne a közalkalmazotti jogviszony alatti nyugdíjfolyósítást tiltó rendelkezést egyszer s mindenkorra visszavonni.