Magyarországon a 2014. január 1. után kötött nyugdíjbiztosítási termékek éves díjára 20 százalék, maximum 130 ezer forint személyijövedelemadó-kedvezményt lehet igényelni. A maximális összeg akkor igényelhető, ha az adóalap az adott évben eléri a visszaigénylési szintet.

Mivel a múlt héten - egy nap határidő-hosszabbítással - lezárult az szja-bevallási időszak, az érintetteknek, akik rendelkeznek ilyen megtakarítással, érdemes figyelniük a nyugdíjbiztosítónál vezetett alszámlájukat, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal erre fogja elutalni a jóváírást. Ez egészen addig egy virtuális tétel, amíg valaki el nem éri a 65 éves kort, ugyanis ha korábban hozzányúlnak az itt félretett pénzhez, akkor a 20 százalékos támogatás törlődik. Az utalásnak július 1-ig meg kell történnie, így a jogosultaknak érdemes mostantól figyelni, hogy megtörtént-e a jóváírás.

A nyugdíjbiztosítási számla fontosabb jellemzője - ahogy azt a 40plusz portál felidézi -, hogy a biztosító nem vonhat költséget belőle, az ügyfél befektetheti befektetési alapokba ezt a pénzt is a befizetett tőkével együtt, valamint csak lejáratkor lehet kivenni az összegyűlt összeget.