A kormány képviselői megbeszélést tartottak a nyugdíjas érdekképviseletek vezetőivel október 5-én. Elégedett vagyok, mert 12 éve, mióta az idősek érdekképviseletével foglalkozom, nem volt rá példa, hogy a kormány képviselőivel egyeztessünk - mondta a megbeszélésen részt vett Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke a portálnak.

Hasonló véleményen volt Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke is, aki korábban számos alkalommal nehezményezte, hogy nem tudtak a kabinettel tárgyalni. A tervek szerint ezentúl rendszeres egyeztetések várhatók, amelyeken reményei szerint a kormány képviselőinek aktív közreműködésével igyekeznek majd orvosolni a nyugdíjasok problémáit.

A szerdai megbeszélés részt vett Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, Schmuck Andor, a Tisztelet Társaság elnöke, Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke, Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára és Horváth Anikó, a Pénzügyminisztérium nyugdíjpolitikai főosztályának vezetője is.

Megegyeztek abban, hogy amely javaslatoknak alapvetően nincs pénzügyi vonzatuk, inkább gesztusértékűek, azok megoldására jó eséllyel vissza fognak térni egy következő körben.

A rezsi és annak növekedése is téma volt a megbeszélésen – a nyugdíjas érdekképviseletek azt kérték, hogy a költségvetésben a nyugdíjprémiumra elkülönített összegből a megmaradó 45 milliárd forintot vagy rezsiutalvány formájában adják oda az alacsony nyugdíjúaknak, vagy ezen összeg erejéig emeljék meg az ő juttatásukat.

A mostani megbeszélés alapján arra számítanak, hogy rendszeres, intézményes lesz a kapcsolattartás a kormányzati szervekkel, és ha ez teljesül, az szerintük nagyon fontos első lépésnek tekinthető.

 

A nyugdíjas érdekképviseletek javasolták azt is, hogy váljanak idősügyi köztestületté, amelyben az érdekképviseletek és a kormány képviselői együtt, egymást kiegészítve, tevőlegesen, aktívan együttműködhetnek az idősek érdekében - írta a 24.hu.