A nyugdíj megállapítása a keresetek korrigált (valorizált) összege és a szolgálati idő nagysága alapján kialakuló százalékos mérték alapján történik.

A korábbi években kapott pénzt a jelenlegi viszonyokhoz igazítják olyan szorzószámokkal, amelyeket a kormány évről évre márciusban hirdet meg.

A megugró bérek szép pénzt hozhatnak a frissnyugdíjasoknak, de jócskán megnövelhetik idősebb társaikhoz képest a már egyébként is hatalmas különbséget – legalábbis „békeidőben”. Időközben azonban határozottan változott a helyzet - írta a pénzügyi tanácsadó portál.

Az idén közzétett szorzószám pedig a korábbi évek gyakorlatánál némiképp visszafogottabb emelést jelent. Az érték pedig 8,7 százalék lett, ami pontosan megegyezik a KSH által már februárban közzétett tavalyi kereseti adatokkal.

Félreértés ne essék, a drágulások miatt a régi és az új nyugdíjasok is egyaránt szenvedhetnek. Most tulajdonképpen csak annyi történt, hogy akik pechükre az idén váltak (válnak) nyugdíjassá, azok fizethetik a magas bolti árakat, de ezért kompenzációs egyáltalán nem kapnak - írta az Azénpénzem.hu.