Bencsik János független országgyűlési képviselő a felnevelt gyermekek számát és iskolai végzettségét figyelembe vevő szülői nyugdíj bevezetését kezdeményezi az újonnan alakuló parlamentben – írja az Index, amely szerint politikus a Második Reformkor Alapítvány javaslatát karolta fel.

A javaslat szerint az 1970. január 1. után született idősek esetében a nyugdíjak legfeljebb 95 százalékát folyósítanák a hagyományos elv szerint, amely a szolgálati időn és az átlagkereseten alapul, de a fennmaradó öt százalékot szülői nyugdíj formájában fizetnék.

A plusz juttatás összegét az határozná meg, hogy az adott nyugdíjas hány gyermeket nevelt fel, és milyen legmagasabb iskolai végzettséget adott a kezükbe.

Bencsik János lényegében a javaslattal búcsúzik az országgyűléstől, a kezdeményezés vitájában már nem lesz módja részt venni, hiszen mandátuma az új parlament megalakulásával, hétfővel véget ér.

Van alapja a szülői nyugdíjnak

A most vázolthoz hasonló koncepciót dolgozott ki Banyár József, a Budapesti Corvinus Egyetem habilitált egyetemi docense és Kovács Erzsébet, a BCE Biztosítási Oktató és Kutatócsoportjának tanszékvezető egyetemi tanára, akik szerint egy humán tőke alapú nyugdíjrendszerrel kellene felváltani a jelenlegit. 

Az új rendszerben mindenkinek abban az arányban járna a nyugdíj, amilyen arányban hozzájárult a humán tőke létrehozásához. A szakértő technikailag ezt egy pontrendszer alapján lehetne számon tartani, amelyben minden gyermek után egy egyéni pontot és arányos mértékű közösségi pontot osztanak szét évente.

Arról a javaslatról itt írtunk részletesen.