Befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek – mondta el az Agrárszektornak Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa. Bige szerint a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Az azonnali leállás azért elengedhetetlen, mert minden tonna műtrágyán, amit gyártottak, 40 euró veszteség keletkezett. Az így veszteségessé váló gyártást a cég nem vállalja.

A Nitrogénművek már november 6-tól valóban leállt, a nyilvánosan elérhető adatok szerint csupán egy hónapra, ám Bige László az Agrárszektornak azt is megerősítette: nem tervezik az újraindulást, a vállalat 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét. 

Azóta interjút adott a „műtrágyakirály” és nap fejleményei után úgy reagált:

megfontolták korábbi döntésüket, és mégsem zárják be végleg a műtrágyagyárat.

Bige László, a péti Nitrogénművek tulajdonosa az RTL Híradónak azt mondta, hogy részlegesen mégis megmaradhat a termelés a péti műtrágyagyárban, végkiárusítást csinálnak, ahol a megmaradt termékeiket értékesítik. Jogi útra terelik az ügyet, és meglátják, hogy mikor tudnak újraindulni, 

de nem bocsátjuk el az embereinket.

 

Készültek ugyan a csoportos létszámleépítésre, de nem adták le a papírokat.

Azt ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy minden fronton lobbizni, és ha szükséges perelni fognak, hogy megszüntessék, a meglátásuk szerint problémás hazai szabályozást. Bige szerint ugyanis nem egységes a széndioxid-kvóta ingyenes kiosztása, illetve a műtrágya eladása után is kivetett adó is ellehetetleníti a gyártást.

A tulajdonos nyilvánosságra hozta azt a szeptember elején kelt levelet is, amelyet Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek írt azért, hogy felhívja a figyelmet a helyzetre. 

A levélben rámutatnak arra, hogy a Nitrogénművek Zrt. 1931 óta, tehát 93 éve Magyarország legrégebben működő vegyipari vállalata.

Az elmúlt 14 évben 450 millió euró saját forrásos beruházást hajtottak végre állami támogatás igénybevétele nélkül. Ezen beruházásokkal elérték, hogy Európa C.N.A. típusú nitrogén műtrágya 13 százalékát Magyarországon termelik. A műtrágyák közül ez a legzöldebb és a legkorszerűbb. A világ legnagyobb és legkorszerűbb salétromsav gyára Pétfürdőn működik. A tradíciók és az ipari kultúra nagyon magas színvonalú, termelői gyáraikban a dolgozók nagy többsége első munkahelyes, és innen is mennek nyugdíjba. Dolgozóikat megbecsülik, 2023. 1-8 havi átlagjövedelmük 770.287 Ft volt – áll a levélben, amelyben megemlítik, hogy a Nitrogénművek Zrt. újraelőállítási értéke 4,5 – 5 milliárd euró és kb. 7 év, látva az elmúlt évtizedben történt műtrágya üzemi beruházásokat.

A Nitrogénművek Zrt. mai értéke nagyságrendileg 2 milliárd euró. Továbbá pillanatnyi helyzetünkben 45 millió euró értékű szerződéses kötelezettségünk áll fenn különböző beruházásokban, melyek vagy megkezdődtek, vagy folyamatban vannak és 2024-ig mennek teljesülésbe.

– áll a levélben, amelyben értesítették a minisztériumot a csoportos létszámleépítésről. Azt is írták, hogy még rendelkeztek annyi forrással, hogy mindenkit kifizetnek és becsukják a gyárat.

Listázták a legértékesebb magyar vállalatokat

A gépipari óriás, a svájci központi MPF Holding áll az élen a Forbes 100 legértékesebb cégét bemutató listáján. Bővebben --->