A Budapest, a Horizont és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár szerint a pénztárak meghatározták az egységes tagdíjat, melynek befizetését elvárják a tagoktól. Ennek összege pénztáranként változó (200-1000 forint). A tagdíjbefizetésre ösztönző kommunikáció minden rendelkezésre álló csatornán elindult.

A pénztárak szerint a rendszer nem tűr meg tovább potyautasokat, hiszen, hogy ha a kívánt fizető arányt nem éri el a pénztár, akkor végelszámolásra kötelezi a jogszabály. A pénztárak többsége az egy évre vonatkozó tagdíjat előre kéri befizetni annak érdekében, hogy minél kisebb számban forduljon elő az akár jóindulatú feledékenység, ami most az összes többi Pénztártag megtakarítását veszélybe sodorhatja. Azon tagoknak pedig, akik nem hajlandóak tagdíjat fizetni, javasolják a visszalépést a társadalombiztosítás rendszerébe.

Ezzel együtt a pénztárak fenntartják álláspontjukat, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer alapos és átfogó átalakításra szorul, mert a jelenlegi változások nem szolgálják a hosszú távú fenntarthatóságot. Így eleget tesznek a 60 ezren a magánnyugdíjért Facebook-csoport felkérésének és rövidesen egy kidolgozott szabályozási javaslattal állnak elő, melynek fő elemei a magánnyugdíj-megtakarítások önkéntes nyugdíjpénztári számlára történő áthelyezése, a zárt önkéntes nyugdíjszámlák létrehozása az önkéntes nyugdíjpénztári rendszeren keresztül, illetve a járadékfizetés szabályozásának átalakítása lesznek.

A tervek szerint a javaslatot eljuttatják majd mind az azt kérő civil szervezeteknek, mind az összes parlamenti párt képviselőjének, remélve azt, hogy a kérdésben újra párbeszéd indulhat. Elengedhetetlennek látják ugyanis a konszenzusos megoldás kimunkálását, mely kielégíti mind az állami szabályozó jogos aggodalmát a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága miatt, mind a magánnyugdíj-pénztári tagok ragaszkodását az öngondoskodás e formájához.