Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank novemberi rendes kamatdöntésén változatlanul hagyta a 13 százalékos alapkamatot, és kiállt a további szigorú kamatfeltételek mellett. A várakozásoknak megfelelően tartja kiváró álláspontját a Magyar Nemzeti  Bank, ezt tükrözi, hogy novemberi rendes kamatdöntő ülésén nem változtatott a feltételeken.

A kamatdöntés követő háttérbeszélgetésen, Virág Barnabás, a jegybank monetáris politikát felügyelő alelnöke azt mondta, hogy négy szempontot vizsgált kiemelten a monetáris tanács, mint kockázati tényezőt:

  • európai energiaválság,
  • háború,
  • befektetői hangulat,
  • globális szigorítás.

Hátha nem pusztulunk bele

A háborús helyzetben is alapvetően kedvezőbbek voltak a harmadik negyedévi makrogazdasági értékek. Lassulás van, de a szélsőséges kimenetelek kockázatát sikerült csökkenteni – mondta a jegybank alelnöke.

Jövő év elejére lehet mérséklődés az inflációban, de ez is egy fokozatos folyamat lesz Virág szerint.

Aktívan jelen lesz a jegybank a likviditás szűkítése mellett napi szinten is menedzselni.

Virág ezekkel a jegybank decemberben megjelenő, idei utolsó inflációs jelentéséről beszélt. A Napi.hu azzal számolt, hogy továbbra is jelentősen romló makrogazdasági számokat fognak kiadni a jegybank közgazdászai, ezt Virág keddi megjegyzései némileg finomítják.

Az MNB a pénzügyi piaci helyzet tartós elmozdulásaira fókuszál, és az október közepén bevezetett eszközeit a kockázati megítélés trendszerű javulásáig alkalmazza. A szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését – áll az MNB kamatdöntést követő közleményében.

Acélosra vált az MNB

A jegybank ugyan abbahagyta a kamatemelést, de deklaráltan fenntartja a szigort. Rákérdeztünk arra, hogy a nagy jegybankoknak a költségvetési döntéshozókkal egyre inkább vitáik vannak, lévén a magas kamatszintekkel gazdasági recessziót súlyosbíthatnak, és, hogy erről mi az MNB álláspontja.

Kérdésünkre Virágnak két áll állítása volt:

Az árstabilitás elérésének nincs alternatívája

Ha nincs árstabilitás, anélkül gazdasági növekedés se lehet - mondta Virág.

Jelenleg 21 százalék feletti infláció van a gazdaságban, az előrejelzéseket az MNB decemberben fogja véglegesíteni.