Eszköztárának megújításával igyekszik fellépni az inflációval szemben a Magyar Nemzeti Bank –mondta az MNB alelnöke Virág Barnabás egy háttérbeszélgetésen.

A Központi Statisztikai Hivatal szeptemberre 20 százalékot meghaladó inflációs adatot közölt, és az MNB is úgy látja, hogy a közeljövőben még nagyobb drágulási ütem jöhet. Ezt remélhetőleg egy lefelé tartó tendencia követhet.

Virág több intézkedést is bejelentett, talán nem függetlenül attól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök deklarálta az elvárást, hogy az infláció radikálisan csökkenjen.

A MNB 2022. október 14-től egynapos FX-swapeszközt, valamint egynapos betéti gyorstendert hirdet meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken. Az alkalmazott eszközök célja, hogy a monetáris transzmisszió szempontjából kulcsfontosságúnak tartott részpiacokon, azaz a bankközi piacon és a swappiacon egyaránt gyorsan és rugalmasan érvényesüljenek a szigorúbb monetáris kondíciók.

Emellett a jegybank vállalja, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése kapcsán felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt. Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait.

Figyel a forintra a jegybank

A folyó fizetési mérlegben hiány van, ezt az energetika okozza, ami fokozódik az idő múlásával – mondta Virág.

Jelenleg egy romló, kockázatkerülő környezet alakult ki, ami a forint elmúlt két hetet jellemző vesszőfutását okozza.

A magyar fizetőeszköz több negatív rekordot megdöntött. Az MNB bejelentését követően a dollárral szemben 430, az euróval 419-es szinteken állt a kereskedés.

Részben a folyó fizetési mérleg az ok, másik viszont a forint elleni spekuláció.

Ezeket a hatásokat a jegybanknak figyelembe kell vennie és kezelnie kell. Nem nézhetjük mindezt tétlenül.

- mondta Virág.

A legerőteljesebb lépésként a monetáris tanács kiterjesztette a kamatfolyosót az egynapos eszköz esetében, ami így már eléri a 25 százalékot. A fedezett hitelnél ez egy 950 bázispontos változtatást jelent.