Tavaly a közép-európai kamatdöntők emelték a legjelentősebben az alapkamatokat, és az infláció gyorsulásával a monetáris szigorítás folytatódott az idén is, néhány központi bank azonban már lassít vagy le is áll a szigorítási ciklussal - írta a hírügynökség.

Augusztusban az MNB 100 bázisponttal, 11,75 százalékra emelte az alapkamatot, azóta azonban Virág Barnabás kilátásba helyzete annak a valószínűségét, hogy a jegybank leállítja kamatemelési ciklusát. Magyarországon az alapkamat 2021 júniusa óta több mint 1100 bázisponttal emelkedett.

Virág Barnabás úgy fogalmazott az MTI szerint, hogy "minden hónapban fel kell mérni (a ciklus) végét".

Az MNB alelnöke egy gazdasági konferencia szünetében újságíróknak elmondta, hogy a kamatemelési ciklus lezárásának kulcsfontosságú tényezői a pozitív előretekintő reálkamatok, az inflációs kockázatok kiegyenlítődése, az Európai Unióval folytatott finanszírozási tárgyalások, és a monetáris transzmisszió erősödése a likviditási feltételek szigorításával.

 A monetáris tanács jövő kedden 50, 75 vagy 100 bázisponttal emeli az alapkamatot, Virág Barnabás szerint a döntés után nagy a lehetőségek tárháza, így például a kamatemelés leállítása, vagy a növelési ciklus fokozatos, kis lépésekben történő leépítése.