Az augusztus végi, szeptember eleji iskolai oltási akcióban további csaknem 50 ezren akarnak részt venni. A két szám együtt már "tiszteletre méltó", de még inkább növelni kell a gyerekek átoltottságát, mert át tudják adni a fertőzést - magyarázta György István. A pedagógusok körében már 85 százalékos az átoltottság a koronavírus elleni vakcinával az adataik szerint.

Magyarországon a KSH adatai szerint 330 ezer gyermek óvodai nevelésben, 723 500 tanuló általános iskolai, 496 500 ezer tanuló középfokú oktatásban részesül. Csak utóbbi csoportot érdemes nézni oltási szempontból, mivel itthon még csak a 12 éves gyerekeket lehet beoltani koronavírus ellen. A György István által közölt adatok alapján így csak a nyáron a 37,26 százalékukat lehetett immunizálni. A tényleges arány ennél nagyobb lehet, mert már május óta lehetőség van a 16 év felettieknek is az oltás felvételére.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az egész világból aggasztó hírek érkeznek a delta-variánsról. Szerinte ezek azt mutatják, hogy még nem ért véget a járvány.

Bár már a felnőttek 66 százalékát beoltották, fontos, hogy még többen megkapják a vakcinát. Fel kell készülni a negyedik hullámra, és minél nagyobb az immunizáltak aránya, annál védettebb Magyarország - tette hozzá György István.

Többféle akcióban oltanak továbbra is: folytatják az idősotthonok lakóinak immunizálását, de már az általános iskolásoknak is adnak vakcinát. Egész nyáron arra biztatták a szülőket, hogy kérjenek oltást a gyerekeiknek. Így a tanulók élvezhetik a jelenléti oktatást, a felnőttek pedig tudnak munkába járni, tehát működőképes marad a gazdaság.

Az államtitkár megjegyezte, hogy az idei tanév sokkal biztonságosabban kezdődhet, mint a tavalyi, hiszen akkor még vakcina sem volt.

Most nem lesz kötelező az iskolákban a maszkviselés és a testhőmérséklet mérése, de tiltani sem fogják azokat. A kormány arra készül, hogy az egész idei tanévet jelenléti oktatással tudja végigvinni - mondta György István.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás arról beszélt szeptember 1-én, az iskolakezdés napján, hogy a szervezet a jelenlegi utasítások alapján nem tartja biztonságosnak az oktatást az iskolákban, ezért arra kéri a kormányt, hogy hozzon határozottabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéséért. A PSZ javaslata szerint rendszeresen tesztelni kellene a tanulókat és a pedagógusokat, valamint kontaktkutatást szükséges végezni - mondta, kiemelve: súlyos probléma, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kiadott tájékoztatója szerint a hatodik évfolyamtól nem lehet tantermen kívüli oktatást elrendelni.