A tűzdeléses brachyterápia biztonságos és hatékony kezelési módszer korai stádiumú emlődaganatos betegek sugárkezelésénél és megfelelően kiválasztott betegcsoportban alternatívaként választható a teljesemlő-besugárzás helyett - derül ki abból a tanulmányból, ami a The Lancet Oncology-ban, az egyik legrangosabb onkológiai folyóiratban jelentek meg.

A szakirodalomban ez az első olyan tanulmány, ami ilyen hosszú követési idővel bizonyította a kétféle besugárzási módszer hasonló hatékonyságát. A klinikai kutatásban a vezető szerepet az Országos Onkológiai Intézet (OOI) valamint az Erlangeni Egyetem töltött be. Az onkológiai centrumokban tíz éven át kutatták az emlődaganatok gyorsított részleges emlőbesugárzát.

A brachyterápia hatékonyabb

A vizsgálatokban hét európai ország tizenhat kórháza vett részt 2004 és 2009 között, összesen 1328 beteget választottak ki az orvosok. A betegeket véletlenszerűen sorolták be a kétféle kezelési módszer egyikébe. A teljesemlő-besugárzás 6 hétig tartott, míg a brachyterápiás kezelés 5 napig.

A brachyterápiás kezelés során az emlőbe beültetett vékony katéterek segítségével juttatták be a sugárforrást a betegbe és belülről végezték a besugárzást, ezt nevezik tűzdeléses brachyterápiának.

A The Lancet-cikk megosztott első szerzője Polgár Csaba, az OOI főigazgató főorvosa, társszerzője Major Tibor, a Sugárterápiás Központ vezető klinikai sugárfizikusa.

A szakemberek a kutatás során azt vizsgálták, hogy korai stádiumú emlődaganatos nőbetegeknél a műtétet követő standard teljesemlő-besugárzást kiválthatja-e az úgynevezett gyorsított részleges emlőbesugárzás, amikor a teljes emlő helyett csak az eltávolított daganat közvetlen környékét sugarazzák be.

A vizsgálat elsődleges célja a helyi daganatkiújulás összehasonlítása volt a kétféle kezelési technikánál, de összevetették a késői mellékhatások kialakulásának arányait is.

Tízéves követési idő után 1,58 százalék és 3,51 százalék volt a helyi daganatkiújulás a teljes emlőt besugarazott, illetve a brachyterápiával kezelt betegeknél, de a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns - írták. Hármas fokozatú késői mellékhatások - leggyakrabban fibrózis - jelentősen kisebb arányban alakultak ki a brachyterápiát követően. 

Utóbbi kezelés előnye, hogy kisebb besugárzott térfogatra rövidebb idő alatt is leadható a szükséges sugárdózis és a betegek kevesebb mellékhatással és jobb kozmetikai eredménnyel gyógyulnak. 

A klinikai kutatást a Német Ráksegély Alapítvány (Deutsche Krebshilfe) támogatta. A klinikai kutatásban résztvevő magyar munkatársak a Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium NLP-17 számú projektjének és a Tématerületi Kiválóság Program (TKP2021-EGA-44) támogatásával végezték munkájukat - derül ki az MTI OTS anyagából.