Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július közepi ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a melanóma kezelésére szolgáló Opdualag készítményre.

Az Opdualag 12 éves vagy idősebb felnőttek és serdülők előrehaladott - nem operálható vagy áttétes - melanómájának első vonalbeli kezelésére javallott. A készítményt kizárólag onkológus szakorvos írhatja fel - írja az Orvostovábbképző Szemle.

Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala az FDA már március 18-án engedélyezte a készítményt azonos márkanéven, a kérelmező itt a Bristol-Myers Squibb Company volt.

A klinikai vizsgálatba 714 főt vontak be, akik harmadik vagy negyedik stádiumú melanómában szenvedtek.

A vizsgálatok során az Opdualag leggyakoribb mellékhatásai a mozgásszervi fájdalom, fáradtság, kiütés, viszketés és hasmenés voltak. A leggyakoribb laboratóriumi eltérések többek között a csökkent hemoglobinszint, az alacsony limfocitaszám és csökkent nátriumszint voltak.

A melanóma agresszív rákos megbetegedés, ha időben felismerik, jól kezelhető. A daganatos betegségek között Magyarországon a negyedik-ötödik leggyakrabban előforduló ráktípus. 

Statisztikai adatok szerint jelentősen emelkedett Magyarországon a melanomás betegek száma az elmúlt években. A nemzeti rákregiszter adatai szerint 2007-ben 1800, 2017-ben és napjainkban is évente háromezer új beteget diagnosztizálnak, és minden évben 360-an életüket is vesztik.