Az oroszok Ukrajnában indított háborúja, illetőleg az Oroszország elleni európai szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak áprilisban lecsillapodtak - olvasható ki a MEKH által kiadott piacmonitor jelentésből. Hosszú távon azonban árcsökkenés nem látszik a piacon, mivel az orosz gáztól való függetlenedés elhúzódó gázpiaci szűkösséget idézhet elő az európai piacokon, ami azt eredményezte, hogy a hosszabb távú árak tovább emelkedtek; a legnagyobb mértékű drágulást áprilisban a 2024-es termékár érte el.

A korábbi időszakhoz képest áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett 100 euró megawattóránkénti (euró/MWh) árszint közelében stabilizálódtak a másnapi földgáz piaci árak.

Április 28-tól a hónap végéig leállt a szállítás a Jamal–vezetéken, a Török Áramlaton és Ukrajna felől is jelentősen csökkent a forgalom, ugyanakkor az Északi Áramlaton továbbra is stabil mennyiség érkezett - írta jelentésében a MEKH. 

Az orosz szállítások csökkenése ellenére Európa ugyanannyi gázt importált áprilisban, mint egy évvel korábban, nőtt a norvég gázszállítások mennyisége, de megugrott az import LNG is. Utóbbi források Európába vonzásához a távol keleti piacokhoz viszonyítva 10-26 €/MWh felárat kellett fizetni.

Ami a hazai adatokat illeti, az energiahivatal az áprilisi földgázfelhasználással kapcsolatban azt jelentette, hogy az a tavalyi értékhez képest 12 százalékkal volt alacsonyabb. Az időjárás hatását kiszűrve is 8 százalékos volt a fogyasztáscsökkenés, amit az energiapiaci árak, illetve a gáztüzelésű erőművek karbantartása "hoztak össze". A MEKH adatai szerint Magyarország áprilisi földgázszükségletét 89 százalékban importból fedezte.

Áprilisban megkezdődött a betárolási időszak. Mivel az egy évvel korábbi állapotokhoz képest 14 százalékkal kevesebb volt a kereskedelmi forrás, a betárolás üteme a hónapban végig elmaradt az előző évitől. A betárolás első hónapja 20 százalékos töltöttségi szintig jutott - közölte a MEKH.

A betárolt földgázmennyiség alakulása Magyarországon
A betárolt földgázmennyiség alakulása Magyarországon
Kép: MEKH

Azóta a töltöttségi szint megközelítette a 30 százalékot, ugyanakkor az európai gázbetárolási elképzelésekre biztosan jelentős hatással lesz, hogy Lengyelország néhány napja felmondta Jamal vezetékhez kapcsolódó, orosz-európai gáztranzit szerződésben meglévő pozícióit.