A cseppfolyósított földgáz (LNG) tartályhajók után - amelyek lengyel kikötőkben hajózhatják ki a Szlovákiának szánt gázt - a szlovák gázszolgáltatók újabb kulcsfontosságú nyersanyagforrást találtak - írja a pozsonyi Új Szó. Júniustól az Északi-tengerről norvég gázt vásárolnak. A gáz Németországon és Csehországon keresztül fog érkezni, vagy ha nem, akkor az új gázvezetéken Lengyelország irányából.

„Az SPP energiaszolgálató cég diverzifikációs szerződést kötött a norvég gáz vásárlására egy északi-tengeri termelőtől. Ezek a szállítások az ügyfeleink fogyasztásának körülbelül egyharmadát fedezhetik” - erősítette meg Ondrej Šebesta, az SPP szóvivője.

Az elemzők szerint jó hírről van szó. „Az SPP lassan elszakad az orosz szállításoktól, amelyek korábban a gázforrás 100 százalékát tették ki. Ha így folytatja, az csak jó lehet” – mondta Ján Pišta, a JPX tanácsadó cég elemzője. Az SPP nem árulta el, hogy drágább lesz-e a norvég gáz, mint az orosz, de szakértők szerint elképzelhető, hogy olcsóbb lesz. Gondot okozhat a gázfelesleg, ha egyszerre érkezik két irányból az energiahordozó.