Jelenleg a próbaüzem zajlik - mondta az új autópályadíj-rendszerről Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő szavaiból kiderült, hogy az útdíj bevezetése körüli felháborodás abból a szempontból érthető, hogy senki sem szeret többet fizetni, a bénázások pedig természetesek, hiszen próbaüzemről van szó. Szerinte ugyanígy próbaüzemmel indult az e-útdíj és az online kasszák rendszere is. (Megjegyezzük: a próbaüzemet a hivatalos bevezetési időpont előtt szokták megtartani - ahogyan az iparban a próbagyártás is megelőzi a szériagyártást - és pont ezt a próbaüzemet hiányolták anno az érintettek az e-útdíj és az online kasszák bevezetése idején is. Az nem próbaüzem, ha a bevezetési káoszon a büntetések elengedésével akarnak segíteni.)

Orbán Viktor szerint a most próbaüzemnek kinevezett időszak során felmerülő tapasztalatok alapján fogják tovább alakítani a rendszert, de abból az elvből nem engednek, hogy a szolgáltatás használója fizessen a szolgáltatásért. Úgy érvelt, hogy a leromlott állapotú közúthálózathoz képest jó kondícióban lévő gyorsforgalmi utakért - hiszen azok jobb minőségűek - jogosan kérnek pénzt. Szerinte a megyei matricarendszer mindenkinek tetszik, az viszont jogos, hogy ahhoz ne kelljen két megyei matricát megvásárolni, ha egy autópálya esetében az első lehajtó épp a következő megyébe esik.

A kormányfő arra kért mindenkit, hogy "most szólaljon fel (...), most tiltakozzon" a megyei e-matricák ügyében, mert ez az időszak január harmadik hetében lezárul. A kabinet azután tekinti át a próbaüzem tapasztalatait, és levonja az "értelmes" következtetéseket. Februárban a rendszer már végleges formájában működhet - tette hozzá.

Maradjon meg az együttműködés az oroszokkal!

A miniszterelnök arra törekszik, hogy Magyarország és Oroszország között a feszült helyzet ellenére fennmaradjon a politikai és a gazdasági együttműködés  mondta  Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő budapesti látogatása kapcsán.

Orbán Viktor jelezte, a két vizit más fázisban van, hiszen míg Merkel kancellár látogatásának megvan az időpontja és a tematikája is, addig Putyin elnök látogatása napirenden van ugyan, de döntés még nem született róla, így nincs sem időpontja, sem konkrét napirendje, de úgy látszik, "inkább hamarabb, mint később valósul meg 2015-ben".