Brüsszeli engedélyt kapott Magyarország és Csehország a kibocsátási egységek ingyenes kiosztására. A Brüsszelben közzétett közlemény ismerteti: az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény arra a következetésre jutott, hogy az erről szóló rendelkezések összhangban állnak az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal. A bizottság megállapította, hogy az így juttatott finanszírozást - amely a Cseh Köztársaság esetében 1878 millió eurót, Magyarország esetében pedig 56 millió eurót tesz ki - a termelési infrastruktúra korszerűsítésére, az energiaszerkezet diverzifikálására vagy új létesítmények kialakítására fogják felhasználni. Ez - tették hozzá - hozzájárul az energiapiacok liberalizálásához, az üvegházgáz-kibocsátás csökkentéséhez és az ellátás biztonságának fokozásához, összhangban az uniós célkitűzésekkel.

Joaquín Almunia versenypolitikáért felelős bizottsági alelnök szerint a cseh és a magyar tervekben előirányzott beruházások lehetővé teszik a két tagállam számára, hogy diverzifikálják a villamosenergia-előállítás forrásait és elősegítsék a nemzeti energiapiac bővülését. "A programok emellett az üvegházgáz-kibocsátás csökkentése révén az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek megvalósításához is hozzájárulnak" - tette hozzá az alelnök.

Magyar részről az 56 millió eurót arra használják fel, hogy úgynevezett "intelligens hálózat" létrehozására irányuló mintaprojekt keretében gazdaságilag hatékony és fenntartható energiahálózatokat alakítsanak ki, valamint a magyar-szlovák rendszerösszekötő gázvezeték létrehozása révén diverzifikálják az energiaszerkezetet. (A kormány sajtóértesülések szerint lemondott arról, hogy akár több mint 500 milliárd forintba kerülő szivattyús-víztározós erőművet építsen itthon az energiarendszer kiegyensúlyozása érdekében.)

A magyar projektek végrehajtása 2015-ig is eltarthat, ám a kibocsátási egységek ingyenes kiosztására csak 2013-ban kerül sor.

Amint arról korábban a Napi Gazdaság beszámolt, a kormány 2011 őszén nyújtotta be kvótaderogációs kérelmét. A mostani döntéssel átmeneti időre bizonyos mennyiségű széndioxidkvótát ingyenesen kaphatnak meg magyarországi áramtermelő létesítmények, de az ingyenesen kiosztott kvóta értékét korszerűsítésre kell fordítani. Az Európai Unió 2013-ban kezdődő EU ETS harmadik periódusában a 27 ország közül tíz élhetett a derogáció lehetőségével, nyolc állam, köztük Magyarország igénybe is vette.