Az Országgyűlés két lépcsőben megemelte az oktatásban térítésmentesen igényelhető jelnyelvi tolmácsszolgáltatás többletóraszámait. A képviselők 178 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett hagyták jóvá kormánypárti képviselők erről szóló javaslatát - írja az MTI.

A jelenlegi szabályok alapján a siket vagy nagyothalló jelnyelvhasználók egy évben 120 órányi térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatásra jogosultak, amit további időkeretben egészíthetnek ki az oktatásban részt vevők.

A most elfogadott változtatás az utóbbi többletóraszámokat emelte meg 2022 és 2023 év elejétől, emellett a bővítés lehetőségét kiterjesztette az óvodás és az általános iskolás siket és nagyothalló gyermekekre is, akik eddig nem igényelhettek plusz jelnyelvi tolmácsolást.

Az óvodai nevelésben évi 150, majd 200 órára, az általános és középiskolában 300, majd 400 órára emelkedik a többletóraszám.

A felsőoktatás nappali tagozatain szemeszterenként 150 óra, majd 200 óra, a felsőoktatás levelező tagozatain pedig 100 óra lesz szemeszterenként az igényelhető plusz időkeret.

A felnőttképzésben 20 százalékról 40 százalékra, majd 60 százalékra emelkedik ugyanez az idő.