Demonstrációt tartottak vasárnap délután a Kossuth téren a három meddőségi magánklinika államosítási tervei miatt.  A május 28-án megjelent törvényjavaslat szerint lombikprogramot 2022. július 1-től kizárólag állami intézményben végezhetnek Magyarországon, a magáncentrumoknak pedig náluk tárolt embriókat és ivarsejteket át kell adniuk az állam részére.

A demonstráción körülbelül  ötvenen jelentek meg a portál tudósítása szerint, sokan babakocsikkal, gyerekekkel, és idősebbek is voltak, akik gyerekeik, unokáik érdekében jöttek.  Az eseményt szervező Kazinczy Krisztina korábban lapunknak is részletesen beszámolt az állami rendszerben szerzett tapasztalatairól és a magánintézményhez való fordulás okairól.

Aki magáncentrumba szeretne menni, miért ne tehetné meg?

A demonstráción tartott beszédében is elmondta, az állami intézményekben hosszú várólisták vannak, miközben a meddőséggel küzdő nőknek a legnagyobb ellenségük az idő. Saját tapasztalati szerint az állami centrumban az orvosok soha nincsenek képben, és nem vizsgálják meg rendesen, hogy miért nem sikerül teherbe esniük. Kazinczy Krisztina feltette a kérdést, hogy

ha valaki azért megy magánklinikára, mert nincs ideje várni, vagy az államiban már lemondtak róla, akkor miért ne tehetné meg?

A másik felszólaló, Lantos Gabriella egészségügyi közgazdász (és az Új Világ Néppárt elnökségi tagja), aki korábban az egyik magánkézben lévő klinika operatív igazgatója volt, úgy vélte, az államosítási kényszer oka az Emberi Erőforrásfejlesztési Operatív Program pluszban rejtőzhet, ami kimondja, hogy a cél:

„A minőségi, fenntartható és megfizethető szolgáltatásokhoz való egyenlő és időben történő hozzáférés megerősítésével, az asszisztált reprodukciós (IVF) centrumok támogatása – többek között a »kliensbarát« körülmények megteremtése, szolgáltatásaik fejlesztése, az eszközellátás javítása révén.”

Lantos értelmezésében ez azt jelenti, hogy uniós pénzeket akarnak a reprodukciós centrumok felújítására és felszerelésére költeni.

Ugyanaz fog történni, mint a 300 milliárdos lélegeztetőgép-biznisszel

„Honnan is olyan ismerős mindez? Lehet, hogy épp most alakul meg az a kiválasztott cég, amelyik majd egy apai örökségért beszerzi a gépeket Kínából. És majd az eszközöket megint egy raktárban halmozzák fel? Mert használni nem lehet őket?” – kérdezte Lantos.

A meddőségi központok államosításával ugyanis nem lesz több szakorvos, sőt, inkább kevesebb lesz, hiszen már most is kevesebb van, miután hat meddőségi magáncentrumot decemberben már államosítottak.

Ugyanaz fog történni, mint a 300 milliárdos lélegeztetőgép-biznisszel. Azok sem mentették meg egyetlen ember életét sem, mert nem volt szakember, aki kezelte volna őket.

Ugyanígy, az új meddőségi eszközök miatt SEM fog több kisbaba megszületni. Mert nem lesz hozzá szakember. A meddőségi eszközökön megint csak néhány, a tűzhöz közel álló cég fogja magát betegre keresni” – mondta Lantos.

A javaslat legaggasztóbb pontjának tartják, hogy a magánklinikákban tárolt embriókat átvenné az állam, csakhogy ez szerintük szervkereskedelem lenne, ugyanis egyedül a párnak van joga dönteni.