Nem indultak újra a gázszállítások Oroszországból az Északi Áramlat 1 vezetéken, miközben a magyar kormány szerint Magyarország a gázellátás szempontjából a béke szigete. Ugyanakkor az orosz függés ijesztő és az ország kiszolgáltatott az ármozgásoknak - írja az Mfor.hua magyarországi gázhelyzetről szóló elemzésében.

A cikk szerint Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára a kormány eddigi retorikájának megfelelően a helyzetet úgy próbálja beállítani, mintha Magyarország lenne az egyetlen olyan ország, amely képes lenne az energiabiztonságot szavatolni az orosz-ukrán háború idején.

Jön a gáz, de...

Kétségtelen, hogy szemben az elzárt északi gázcsappal Magyarországra érkezik gáz, azzal kapcsolatban viszont lehetnek kételyeink, hogy ez a későbbiekben is így lesz-e. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a magyar kormányzat, és a nekik alárendelt propaganda apokaliptikus nyugati helyzetet vázol, miközben jelen pillanatban sem Németországban, sem máshol nincs ellátási probléma, csupán felkészítik a lakosságot, hogy történhetnek váratlan szituációk.

Eközben míg a magyar tárolók töltöttségi szintje 60 százalékos, addig Németországban például közel 85 százalékos, és a szakértők szerint az orosz gáz nélkül is teljesen tele lesznek a német tárolók a fűtési szezon kezdetére. (Olaf Scholz kancellár szerint Németország a vártnál jobban áll az energiabiztonság megerősítésével, és jóval nyugodtabban várhatja a telet, mint néhány hónapja. Hétfőn Franciaországgal is megállapodtak abban, hogy ha szükség lesz rá télen, gázt kapnak szomszédjuktól, amiért cserébe a németek áramot szállíthatnak - a szerk.) Emellett, míg Magyarország továbbra is teljesen ki van szolgáltatva az orosz szállításoknak, addig Európa nyugati felében erőltetett diverzifikáció kezdődött, ami a következő években Moszkva zsarolási potenciálját korlátozni fogja. A legfrissebb statisztikák szerint Norvégia lett az EU legnagyobb földgázbeszállítója, megelőzve Oroszországot.

A magyar ipar ezer szállal kötődik Nyugat-Európához és különösen Németországhoz. Így amennyiben a német üzemek leállnak, akkor hiába marad elvileg a magyar ipar működőképes, a beszállítói láncok megszakadása miatt várhatóan nálunk is komoly leállások lennének - írta az Mfor.hu.