Végig fogják kísérni az idei évet azok a problémák, amelyek tavaly jelentkeztek, mint a nyers- és alapanyagválság vagy a munkaerőhiány - mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Az utóbbi gondot különböző eszközökkel próbálnak majd a cégek ellensúlyozni, legyen szó munkaerő-átszervezésről, technológiai újításról vagy a külföldi munkaerő bevonásáról.

A koronavírus-járvány kezdete óta lassan két év telt el, így azok a vállalatok, amelyek kibírták ezt az időszakot, alkalmazkodtak, mások kirostálódtak. Ennél nagyobb csődhullámra nem számít a szakértő. Nagyon sok bizonytalanságot és fenyegetést látunk, annak ellenére, hogy a gazdaság jó formában van – mondta a VG-nek Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke. A termelékenység növekedése nehezen tud lépést tartani azzal, hogy a csökkenő munkaerő-állomány miatt egyre több dolgozó hiányzik.

Egyelőre nem látszik, hogy az infláció csökkenne, ami nyomja felfelé a béreket, ez pedig azért probléma, mert a gazdaság egészében nem lehet mindenhol ugyanakkora béremeléseket végrehajtani, a vállalatok jelentős része egyszerűen nem tudná kigazdálkodni. A szakember az inflációt meghaladó átlagos béremelésekre számít idén, 10-11 százalék környékén.

A magas energiaárakat tartja a gazdaságot fékező legerősebb tényezőnek Zs. Szőke Zoltán az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke, mivel a Coop csoport szinte kizárólag élelmiszerüzletekből áll, ahol gyakorlatilag minden évszakban nagyon nagy a villamos energia iránti igény. Jelentős pluszköltség lesz 2022-ben a garantált bérminimum emelése, mivel a dolgozóik jelentős része szakképzett, így rájuk a szakmunkásnak nevezett bruttó 260 ezer forint minimálbér vonatkozik, amely idén 20 százalékkal nőtt.