Az előző negyedévhez képest az export 4,5 százalékkal, az import 9,9 százalékkal csökkent, a többlet pedig 193 millió euróval magasabb volt.

Az első negyedévben az export értéke 7,2 milliárd euró (2,8 ezer milliárd forint), az importé 4,9 milliárd euró (1,9 ezer milliárd forint) volt.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 862, a turizmus 634, a bérmunka szolgáltatási díj 411, az üzleti szolgáltatások pedig 405 millió euróval járultak hozzá az aktívumhoz.

Szolgáltatásexport 64, az import 71 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolította le Magyarország, ebben a viszonylatban 1,2 milliárd euró többlet keletkezett.

Első számú partner továbbra is Németország, amelyhez az összforgalom 19 százaléka kapcsolódik. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,7, míg a harmadik helyen álló Ausztria 7,9 százalékkal részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 41 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 22 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 32, majd a turizmus 16 százalékos részesedéssel.

Import tekintetében szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt kiemelkedő, 53 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 29 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 30, a turizmus 11 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Az aktívum növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások egyenlegének 489 millió eurós javulásával magyarázható az első negyedévben.

Az aktívum az európai uniós forgalomban 70 százalékkal, 476 millió euróval lett több, amelyhez jelentősen hozzájárult a legfontosabb partnerrel, Németországgal szemben regisztrált többlet 120 millió euró értékű növekedése.

 

 

 

 Az EU-n kívüli országok esetében az aktívum 62 millió euróval, 5,4 százalékkal nőtt. A mérsékelt növekedés legfőbb oka az Egyesült Királyság viszonylatában regisztrált többlet 267 millió eurós csökkenése.