A zöldmozgalmak politikai előretörésével megjelentek olyan alternatív technológiák, amelyek az állatjólét megítélését egy paraméterre, a telepítési sűrűségre csökkentik le - írja Világgazdaság a baromfihúsról szóló cikkében. A baromfihús-előállításra is igaz, hogy az alacsonyabb telepítési sűrűségnél romlanak a gazdasági mutatók és csökken a jövedelemtermelő és a versenyképesség – mondta a napilapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács(BTT) elnök-igazgatója.
Ezeken felül pedig – hasonlóan a tojástermeléshez – romlanak a környezetvédelmi mutatók, egységnyi termék nagyobb környezetterhelés árán jöhet létre. Az uniós termelők versenyképességét rontó intézkedések meghozatala esetén jogos a kérdés, hogy ilyen körülmények között milyen alapon várjuk el az európai termelőktől, hogy szigorúbb állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági követelmények közepette versenyképesen termeljenek
Az import már most is jelen van az európai piacon, a „kanyarban” van az Európai Unió és a dél-amerikai Mercosur-országok közötti kereskedelmi megállapodás, amely alapján például Brazíliából olyan termékeket lehet behozni, amelyek előállításánál a jelenlegi standardokat sem tartják be. Eközben nem szabad lebecsülni a baromfiágazat jelentőségét. Magyarországra például az itthon megtermelt hús fele baromfi, és a baromfihús a harmadik legjelentősebb exporttétel.
Legolvasottabb
„Segítünk kifizetni” – Orbán legérzékenyebb pontjára tapintott az észt elnök
Suttyomban halmozódik fel az olaj, Oroszország lehet a nagy vesztese
Váratlan fordulat a bankszámláknál, minden lakossági ügyfelet érint
Bepöccentek az oroszok, irgalmatlan pénzt követelnek Európától
Árgombtekergetés a rezsicsökkentés? Nem várt helyről kapott kemény kritikát a jelenlegi rendszer
Karácsony előtt jött a hideg zuhany, több mint száz dolgozót küldenek el
Családi megbetegedéseket is okozhatnak a házi készítésű finomságok
Bepöccentek a kisebb benzinkutak, az Alkotmánybírósághoz fordulnak
Putyin bekeményít: külföldről alig lehet majd feltárcsázni Oroszországot