Az utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet módosítása pénteken jelent meg, melynek értelmében a fertőzés szempontjából kockázatos területnek minősített országokból Magyarországra belépő magyar állampolgárok, mind a külföldi állampolgárok esetében a házi, illetve a járványügyi hatóság által kijelölt karantén időtartama az eddigi 14 napról 10 napra csökken szeptember 21-től, ha a fertőzés gyanúja nem merül fel náluk.

A karantén alóli mentesítés szabályai viszont nem változnak.

Az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei egyébként szeptember 4-i tanácskozásukon állapodtak meg abban, hogy a fertőzés fokozott kockázatával sújtott régiókból és országokból hazatérőkre általánosan alkalmazott 14 napos karanténkötelezettséget 10 napra célszerű csökkenteni. Ezt pedig már több EU-tagállam is alkalmazza.

A Turizmus.com viszont emlékeztet, hogy a német Robert Koch közegészségügyi intézet akkori számításai szerint a kockázatos területekről tünetmentesen hazatérőkre vonatkozó 14 napos karanténkötelezettség esetén a járványvédelmi rendszer száz fertőzött közül kettőt nem szűr ki, míg 10 napos karantén esetén négyet.

Pénteken más módosítás is megjelent

A pénteken megjelent módosítások között szerepelt egyebek mellett, hogy hétfőtől hatósági áras lesz az önköltséges PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet érte. Fizetnie csak annak kell, aki saját döntése alapján csináltat tesztet, vagy külföldről hazatérve két darab negatív PCR-teszttel mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól.

A hatósági árak már meg is hozták a hatásukat. Ahogy azt a Napi.hu korábban megírta, a hatósági árak bevezetését követően egy nap alatt több magánegészségügyi szolgáltató, amely eddig vállalta PCR-tesztek levételét, visszamondta a szolgáltatását, miután a meghatározott 19 500 forintos szint a legtöbb laboratórium számára nullszaldós vagy már ráfizetéses munkát jelent. Emiatt viszont a magánrendelők kerültek nehéz helyzetbe, mert ők többet fizettek a minták vizsgálatáért. Az egyetlen nyertes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lehet, mert a magánlaborok révén hatalmas tesztkapacitást szerzett.

Kiderült közben egy, a Napi.hu felkérésére a Pulzus Kutató által elkészített reprezentatív kutatásból, hogy a magyarok kétharmada sem ért egyet a PCR-tesztek hatósági árasításításával: a többség szerint  ugyanis ez messze nem elegendő lépés, ingyenes tesztet akar a lakosság majdnem kétharmada.