A betegek egy része különböző, hosszú távú tünetekről számol be. Mint ismeretes a Covid-19 betegség elsősorban a légutakat támadja meg, gyakran súlyos kétoldali tüdőgyulladást okozva.A tüdőben ennek nyomán kialakuló hegesedés még hónapok, sőt akár fél év múltán is légzési nehézséget, teljesítménycsökkenést okoz.

Igen gyakori szövődmény emellett a szívizomgyulladás, a magas vérnyomás és egyéb olyan szív- és érrendszeri panaszok is kialakulhatnak a betegek egy részénél, amelyek a fertőzés elmúltával sem mutatnak javulást. Egy tanulmány szerint a kórházban ápolt betegek 7-27 százalékánál alakul ki szívizomkárosodás, illetve a betegség megnöveli a trombózis veszélyét is.

Sajnos a vírus az idegrendszert sem kíméli, egy vuhani betegeken végzett tanulmány szerint a fertőzésen átesettek 36 százalékánál alakul ki idegrendszeri károsodás. A legismertebb tünet a szaglás és az ízérzés csökkenése, illetve elvesztése. Ezek sokszor megelőzik a légúti tünetek megjelenését és a beteg gyógyulását követően is még hónapokig fennmaradhatnak.

Gyakran panaszkodnak a betegek a gyógyulás után nagyfokú gyengeségre és fáradtságra, a különböző testtájak érzészavarára. Gyakori maradandó tünet még a fejfájás, és az emésztőrendszer is csak hetek múltán áll vissza a normál működésre. Elmondható, hogy a SARS-CoV2 belobbanthatja és súlyosabbá teheti a már meglévő alapbetegségeket is. Ezért nagyon sok koronavíruson átesett ember a fertőzés után orvoshoz fordul panaszaival.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Természetesen nem érdemes a Covid-19 betegség miatti karantént követő pár napban rögtön post-Covid vizsgálatra menni, a gyógyulás a legtöbb esetben ennél hosszabb időt vesz igénybe. Azoknak a pácienseknek, akiknek neurológiai tünetei vannak, még ennél is tovább, akár egy-két hónapig tart a felépülés. Ha valaki átesett a fertőzésen, akkor legalább 2-3 hetet érdemes várni, mielőtt a hosszú távú hatásokat kivizsgáltatná magán. Érdemes komplex post-Covid szűrővizsgálatot elvégeztetni, amely feltárhat olyan problémákat is, amikre nem is gondolt a páciens – emelte ki Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbetegszakellátás orvosigazgatója. Ha valaki például szeretne sportolni a fertőzés után vagy folyamatos maradványtünetektől szenved, mindenképpen forduljon orvoshoz, aki feltárja a szervek, például a szív tényleges károsodását.

Egy komplex post-Covid vizsgálati csomag tartalmaz egy nyugalmi EKG-t és Troponin-szint meghatározást a szívizomgyulladás és -károsodás kizárására, egy alacsony sugárdózisú mellkas-CT-t, oxigén-szaturáció mérést és egy légzésfunkció vizsgálatot, amely a tüdő károsodását célzott feltárni. Mindezeket a gyulladásos folyamatokat feltáró laborvizsgálat, valamint a trombózisveszélyt jelző D-dimer meghatározás egészíti ki. Ezen túl ellenanyagszint-mérést is érdemes kérni, amely a betegség utáni antitest termelés mennyiségét és a védettség kialakulásának aktuális állapotát vizsgálja.

Megtízszereződött a vizsgálatot kérők száma

Az elmúlt 2 hónapban jelentősen megugrott a post-Covid tünetekkel jelentkező betegek száma, a februári adatokhoz képest több, mint 10-szer annyian végeztettek el valamilyen post-Covid szűrést márciusban és áprilisban is. A legtöbb beteg egyébként kardiológiai, neurológiai és olykor tüdőkárosodásra jellemző tünetekkel érkezik – tette hozzá Menyhárt Orsolya.

A szűrést követően a megfelelő szakorvos a feltárt szervi problémáknak megfelelően megpróbálja csökkenteni a fertőzésen átesett beteg panaszait. Előfordul, hogy a vizsgálatokon semmilyen szervi eltérést nem találnak, ugyanakkor a beteg mégis fájdalomról és tünetekről panaszkodik. Sajnos a fertőzést követő szorongás, a bezártság és a Coviddal kapcsolatos érzelmek nagyon sokszor pszichológiai alapon okoznak tüneteket még akkor is, amikor ennek semmilyen biológiai alapja nincs. Ezek megoldása azonban már a pszichológusok feladata lesz - jegyezte meg.