Tavaly a fő oltási időszakban, azaz március és június között végeztették a legtöbb ellenanyag vizsgálatot, amely akkor több, mint a duplája volt a nyári időszak forgalomának.

A Covid-ellenanyagszint mérését vénás vérből végzik és a vizsgálat azt mutatja meg, hogy az adott páciens szervezetében mennyi ellenanyag van jelen. Referenciaérték alatti eredmény esetén a páciens lelete negatív, azaz nagy valószínűséggel nem védett. A referenciaérték egyébként laborfüggő, de a leletben mindig pontosan megadják a mértékét. A szervezet védettségét a védőoltások és/vagy maga a betegség alakítja ki, ugyanakkor az idő elteltével az ellenanyagok szintje a szervezetben folyamatosan csökken. 

„Sok hozzánk forduló páciens nem tud arról, hogy átesett volna a betegségen, illetve nincs beoltva, de kíváncsi arra, hogy ennek ellenére jelen van-e az ellenanyag a vérében. Bár erre igen kevés az esély, de előfordulhat, hogy valaki teljesen tünetmentesen vészeli át a fertőzést, így kialakul nála az immunitás. Azt is tapasztaljuk, hogy az ismétlő oltások felvétele előtt is nagyon sokan jönnek ellenanyagszintet méretni, hiszen az eredmények függvényében el tudják dönteni, hogy szükségük van-e újabb dózisra. Nagyon sok páciens azért kér ellenanyagszint vizsgálatot, mert igazoltan átesett a betegségen, és kíváncsi arra, hogy milyen szintű védettség alakult ki, illetve meddig vannak jelen az ellenanyag a szervezetében.” – mondta  Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

Adódik a kérdés, hogy az omikron variáns ellen termelt ellenanyagot milyen szinten képes kimutatni az ellenanyagszint-meghatározás. „Az omikron variáns ellen termelt ellenanyagok is ugyanazok, mint korábban, így a vérből történő ellenanyagszint meghatározás akkor is jó eséllyel ad megfelelő eredményt, ha valaki az omikron fertőzésen esett át. Az viszont elképzelhető, hogy némelyik antigén gyorsteszt érzékenysége csökken az omikron esetében.” – tette hozzá Menyhárt Orsolya.

Jelenleg érvényes védettségi igazolványt csak az kaphat, aki felvette a harmadik dózist, illetve fél éven belül kapta meg az első két védőoltást, ugyanakkor a betegségen átesett pácienseknek már nem jár automatikusan védettségi igazolás. A hivatalos védettségi státuszt az ellenanyagszint meghatározás eredményei nem befolyásolják.

(Szakértők szerint az ellenanyagszint és a védettség között csak statisztikai az összefüggés, egyéni szinten nem jelent biztonságot a magas ellenanyagszint sem.)