Kedden a költségvetés első negyedéves helyzetéről számolt be a Pénzügyminisztérium. Ebből kiderült, hogy márciusban 617 milliárd forint volt a hiány, míg az év első három hónapjában összesen 2321 milliárd.

Ez a tavalyi GDP-arányosan 2,9 százalékos hiányterv majdnem egésze, ám azóta módosítottak a terven, de annak is 58 százalékát teszi ki az összeg.

Infláció

Csütörtökön közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a márciusi inflációs adatot, amely 3,6 százalék lett. Különösen a szolgáltatások ára ugrott meg, több mint 10 százalékkal.

Az év hátralévő részében kisebb felpattanás várható az inflációs adatban, ami nem meglepő annak fényében, hogy 20 százalék fölötti szintről gyorsan ért le az infláció 3,6 százalékra. A Magyar Nemzeti Bank úgy véli, hogy jövőre elérhető az árstabilitás.

Ipari termelés

Pénteken a februári ipari termelés második becsléséről tájékoztatott a statisztikai hivatal: ezek szerint 1,8 százalékkal haladta meg az adat az egy évvel korábbit, naptárhatással megtisztítva ez 1,4 százalék volt.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok alapján januárhoz képest 3,5 százalék volt a bővülés.

Építőipar

Ugyancsak pénteken ismerhettük meg az építőipar februári adatait: az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal kisebb volt a januárinál.

Kamatdöntés

Ami a nemzetközi eseményeket illeti: csütörtökön került sor az Európai Központi Bank kamatdöntésére.

A fő kamatok nem változtak, ugyanakkor a jegybanki kommunikáció alapján nőtt az esélye a júniusi kamatcsökkentésnek, sőt, sokan szinte biztosra veszik azt.

Eközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelzései alapján az amerikai kamatcsökkentés tolódhat, így jó eséllyel nőni fog az euró és a dollár kamatkülönbsége.