Az Európai Központi Bank (EKB) döntése értelmében az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,50 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,75 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 4 százalék maradt.

Az EKB döntése a többségi piaci várakozásoknak megfelelt. A központi bank az előző, márciusi kamatdöntő ülésétől nem várta a kamatok változtatását, a legutóbbi kamatmódosítása a szeptemberi 25 bázispontos emelés volt.

Az EKB úgy nyilatkozott, hogy az infláció mérséklődött, ugyanakkor a kamatlábakkal kapcsolatos álláspontján változtatott: mint közölték, amennyiben folytatódnak a jelenlegi tendenciák afelé, hogy az infláció tartósan közelít a célhoz, akkor helyénvaló lenne enyhíteni a kamatlábakon. Az EKB hozzátette, nem kötelezi el magát előre egy adott útvonal mellett – írja a Bloomberg.

Habár az Európai Központi Bank kilátásba helyezte a júniusi kamatcsökkentést, más központi bankok nem ilyen optimisták: az amerikai fogyasztói árak márciusban ismét a vártnál magasabban alakultak, ami arra utal, hogy a Federal Reserve-nek tovább kell várnia a monetáris politika lazításának megkezdésével.

Az EKB-nak kevesebb ilyen aggodalma van, mivel a múlt hónapban az infláció 2,4 százalékkal elmaradt a becslésektől. Bár továbbra is magas a mögöttes nyomás, és még mindig 4 százalékkal emelkednek a szolgáltatási költségek, a következő hetekben megjelenő adatok megerősíthetik az ilyen ragaszkodást kiváltó bérnövekedés mérséklődését.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke múlt hónapban azt mondta, ha a maginfláció továbbra is az előrejelzéseknek megfelelően alakul, akkor a tisztviselők talán képesek lesznek a bank politikai ciklusának visszavágó szakaszába lépni.

Megszűnik a spanyol arany vízum az ingatlanbefektetők nagy bánatára

A hispán törvényhozók azt remélik, hogy a rendszer megszüntetésével elzárják azt a nyílást, amely egyes kritikusok szerint lehetővé tette a piszkos pénzek beáramlását a gazdaságba.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!