Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kiemelten nagy hangsúlyt kap az állami támogatáspolitika. Ugyanakkor itthon sokkal jellemzőbb a külföldi tulajdonú vállalatok támogatása, ez különösen érvényes a legnagyobb összegű támogatásokra.

A vállalkozásfejlesztés tanulsága az, hogy a támogatások pozitív hatása a vártnál kisebb mértékben gyűrűzik le a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokhoz – többek között ez áll az Egyensúly Intézet által, egy konferencia-sorozaton nyilvánosságra hozott kutatási eredményeiben.

A kis- és középvállalkozások közvetlen támogatásának egyik fő tapasztalata is az, hogy a termelékenység javult ugyan az elmúlt években, de még mindig nagyon alacsony mértékű, különösen az itt működő multikkal összevetve. Mindez ráadásul úgy is igaz, hogy az uniós és a hazai fejlesztési támogatások GDP-arányosan meglehetősen magasak – emelte ki a szakmai elemzés.

Piaci rés kell: olyan készterméket előállítani, amelynek a piaca még nem túlterhelt

Az elmúlt évtizedekben számos olyan fejlesztési forrásokat biztosító program indult Magyarországon, amelyek középpontjában induló kis és középvállalkozások támogatása állt.

Egy ilyen pályázat nyerteseként kezdte meg tevékenységét a nemesvámosi székhelyű PEIBA Kft. is. Sok-sok év beszállítói tevékenység után döntöttek úgy, hogy a tökmagolaj előállítás piacára lépnek.

Önálló családi vállalkozássá alakultak, a saját sajtoló ötlete azonban csak 2012-ben fogant meg Bésán János családja fejében, amikor látták, hogy a magyarok egyre nyitottabbak a tökmagolajra. Európai uniós támogatással építettek egy ultramodern, tiszta és levegős sajtolóüzemet, Stájerországból vásároltak bele professzionális gépeket, és 2014-ben került a piacra első saját tökmagolajuk Pepo Papa néven.

A vállalkozásban nem maguk termelik a tököt, hanem gazdáktól vásárolják Békéstől Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Hajdú-Bihar megyén át a Jászságig. Összesen több mint kétezer hektárról szerzik be. az alapanyagot.

A Toldi családi vállalkozás is a tökmagolaj-piac szereplője

A drávaszögi Vörösmart településen tevékenykedő Toldi család is a lehetőségek keresése közben döntött úgy, hogy az egészséges táplálkozás iránt mutatkozó igény növekedése miatt belevág a tökmagolaj előállításába

Mint a helyi gazdák nagy része a Toldi család is azelőtt gabonatermesztéssel foglalkozott, azonban a konkurens termelők és bizonytalan felvásárlás miatt a gabonatermelés kockázatos. Az olajtök termelésébe először 2014-ben vágtak bele.

A drávaszögi talaj összetétele kedvező volt, már első évben is szép termést produkált. Az elején a magot még nem dolgozták fel, csak értékesítették. Ahogy nőtt a termelés, rájöttek arra, hogy a kész olaj értékesítése sokkal nagyobb hasznot hoz, és a felvásárlóktól is kevésbé függenek, hiszen a tökmagolaj sokáig tárolható.

A tökmagolajat eleinte nehéz volt helyben értékesíteni, így egy részét külföldre adták el. Mára viszont a kereslet már akkora, hogy nem győzik hozzá igazítani a termelést, hiszen az emberek minél jobban tisztában vannak a tökmagolaj előnyeivel.

Milyen formában érdemes fogyasztani a tökmagolajat?

Ma már szinte minden online szakácskönyv az elsők között ajánlja a tökmagolaj fogyasztását és a különböző ételekhez való felhasználását:

  • krémlevesekhez feltétként,
  • szendvicskrémekbe,
  • pástétomokba,
  • salátához,
  • sült húsok utóízesítésére,
  • desszertek ízesítésére.

A tökmagolaj felhasználásának ismertségét növelte az is, hogy a 2016-ban Magyarország tortájának választott „Őrség Zöld Aranya” egyik alapanyaga volt.