Átadták a BorsodChem Zrt. üzemet, ami a kínai Wanhua vállalat tulajdonában van. A vállalat 160 milliárd forintos beruházássorozata nyomán 1,4 milliárd forint állami támogatással létesít

  • egy új hőerőművet,
  • és három vegyi üzemet,
  • 240 ezer tonna éves kapacitású nitrobenzol üzemet,
  • 200 ezer tonna kapacitású anilin üzemet,
  • és 90 ezer tonna éves kapacitású tömény salétromsav üzemet.

 

Új nap, új kínai akkugyár érkezik - ezúttal Budapest határába

A BYD kínai elektromosautó-gyártó tízmilliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton, amely első körben száz új munkahelyet hoz létre - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bővebben>>>

Kína kiveszi a világ GDP-jének közel 20 százalékát

Szijjártó Péter szerint az utóbbi években történelmi jelentőségű átalakuláson ment keresztül a világgazdaság, és ennek egyik legszembetűnőbb eredménye a Kelet szerepének rendkívüli megnövekedése. Kína bruttó hazai terméke (GDP) mostanra meghaladta az Európai Unióét.

2010-ben Kína részesedése a világ GDP-jéből még csak 8 százalék volt, mára azonban ez 18 százalékra nőtt.

Ekkoriban globálisan a beruházások 81 százalékát nyugati, 19 százalékát pedig keleti tőkéből finanszírozták, mára azonban ez az arány is megfordult.

„Mindez világosan megmutatja, hogy a világon immár a második legnagyobb gazdasággal rendelkező Kína szerepe megkerülhetetlen és kritikus fontosságú a világgazdaságban” – értékelte a tárcavezető.

Nemsokára sereglenek hozzánk a kínaiak: megduplázzák a Kínából érkező repülőjáratokat

Új légügyi megállapodást kötött Magyarország és Kína, amelynek nyomán a jövőben akár kétszeresére, heti 42-re is nőhet a két ország között üzemelő járatok száma – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bővebben >>>

Első számú célponttá vált Magyarország

Magyarország vált a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontjává. 2020 után idén is Kínából érkezik a legtöbb beruházás hazánkba. A kétoldalú kereskedelmi forgalom is rekordot döntött 13 milliárd dollárral tavaly.

A vállalat úgy bővíti a kapacitásait, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről is be tud számolni.

A magyar vegyipari teljesítménye tavaly 33 százalékkal bővült, s ezzel átlépte a tízmilliárd forintos álomhatárt, a szektor 56 százalékos exporthányaddal dolgozik.

„Az európai gazdaság jövőjét alapvetően meghatározó elektromos autóipar és annak vegyipari háttere egy erőteljes európai-kínai együttműködésen nyugszik” – összegezte a miniszter.

 

Ezért jelentős Kína Magyarország számára

A magyar-kínai gazdasági együttműködésből sokat profitált Magyarország, ezt támasztotta alá Szijjártó Péter külügyminiszter, miután megerősítette az átfogó stratégiai együttműködést a két ország között. Bővebben>>>