Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap arról beszélt, hogy az EU-nak változtatnia kell az állami támogatásokra vonatkozó szabályain, válaszul az Egyesült Államok zöldenergiára vonatkozó támogatási csomagjára - adta hírül a politico. Az EU és az Egyesült Államok között kiéleződött gazdasági szabályozási vitáról korában az Európa Tanács soros elnökségét betöltő Csehország ipari minisztere azt mondta, annak nyertese Kína lesz, ha a felek nem tudnak kompromisszumot kötni.

Von der Leyen határozott állásfoglalása, miszerint az EU-nak mielőbb cselekednie kell, hogy megvédje gazdaságát, piacát, jelzésértékű a felek mai tanácskozása előtt. Az USA és az EU közötti viták azután éleződtek ki, hogy Washington 369 milliárd dollár értékű programot hirdetett a zöld iparágak támogatására. A Biden-féle inflációcsökkentő törvény (IRA) - adó-, klíma- és egészségügyi csomag - következményei elsősorban az európai autó-, és különösen az elektromos autógyártást érinthetik érzékenyen. 

"Az amerikai intézkedéseknek el kell gondolkodtatnia bennünket arról, hogyan javíthatjuk állami támogatási kereteinket, és hogyan igazíthatjuk azokat az új globális környezethez" - mondta von der Leyen a belgiumi Brugge-ben tartott beszédében.

Az IRA-program megosztotta a brüsszeli döntéshozókat: Thierry Breton belső piacért felelős biztos határozottabb uniós iparpolitikát sürgetett, míg az EU versenyjogi vezetője, Margrethe Vestager óva intett az elhamarkodott reakcióktól. Von der Leyen szerint szükség van valamilyen válaszra az Egyesült Államok protekcionista gazdaságpolitikája miatt.

A Bizottság tisztviselői azt szeretnék elérni, hogy az új amerikai gazdasági támogatási rendszer vonatkozhasson az uniós cégekre is. Így elkerülhető lenne, hogy a jobb adózási, támogatási feltételek miatt a ma Európában működő vállalaltok áttegyék székhelyüket, gyártókapacitásukat az USA-ba.

Uniós szuverenitási alap

Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.

Az Európai Bizottság és egyes tagállamok több hónapja aggodalmuknak adnak hangot a Washington által augusztusban elfogadott inflációcsökkentési törvény európai hatásai miatt, ez a téma állt Emmanuel Macron francia államfő e heti amerikai látogatásának középpontjában is.

Az Egyesült Államok gazdaságának nyújtott hatalmas állami támogatások "versenyhátrányokat okoznak az Európai Unió vállalatainak" - mondta Thierry Breton a Le Journal du dimanche című hetilapban megjelent interjúban. Az uniós biztos már november elején jelezte, hogy az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordulhat Washington protekcionista intézkedései miatt.

Szuperagresszív amerikai intézkedések

Emmanuel Macron pénteken úgy fogalmazott, hogy az európai vállalatokra az Egyesült Államokban kért "felmentés" kérdését 2023 első negyedévében szeretné rendezni. Előző nap a francia elnök Washingtonban "szuperagresszívnek" nevezett egyes amerikai intézkedéseket. Joe Biden amerikai elnök válaszában jelezte: kész a törvény hibáinak módosítására, ugyanakkor megvédte az amerikai programot.

"Miután a francia elnöknek sikerült előrelépéseket elérnie Washingtonban, bízom abban, hogy az Európai Unió erőfeszítései meghozzák a gyümölcseiket. Remélem, hogy gyorsabban, mint gondoltam. Talán már a következő napokban" - hangsúlyozta Thierry Breton.

Az energiaválsággal, az amerikai konkurenciával és a kínai gazdaságpolitikával szemben Breton egy uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására. Az egyes tagállamok változó eladósodottsági helyzetét kiemelve, Thierry Breton úgy vélte, hogy az Európai Unió GDP-jének 2 százaléka körüli finanszírozásra lenne szükség, ez mintegy 350 milliárd eurónak felel meg.