Kína lesz az egyetlen nyertese annak, ha Európa és az Egyesült Államok között egyfajta gazdasági háború tör ki - figyelmeztetett az Európa Tanács soros elnökségét betöltő Cseh Köztársaság kereskedelmi és ipari minisztere. A Politico szerint Jozef Síkela Brüsszelben azt mondta, a támogatási verseny nagyon veszélyes játék, melynek győztese talán egy másik kontinensen ül majd.

Az USA és az EU közötti viták azután éleződtek ki, hogy Washington 369 milliárd dollár értékű programot hirdetett az úgynevezett a zöld iparágak támogatására. A Biden-féle inflációcsökkentő törvény (IRA) - adó-, klíma- és egészségügyi csomag - következményeként ismét élésebbé vált a transzatlanti kereskedelmi háború. Brüsszel szerint az amerikai gazdasági támogatási csomag torzítja a versenyt és behozhatatlan előnyhöz juttatja az amerikai cégeket az európaiakkal szemben.

Ennek a küzdelemnek a nyertese "talán egy másik kontinensen ül majd és nem Európában, és nem az amerikai kontinensen" – mondta Jozef Síkela Brüsszelben, egyértelművé téve, hogy Kínára céloz.

Buy European

Németország és Franciaország az Egyesült Államokkal szembeni megtorló intézkedéseken gondolkodik a "Buy European" törvény formájában, amely arra ösztönözné az uniós fogyasztókat, hogy helyben gyártott termékeket vásároljanak.

Az sem kizárható, hogy az EU egyfajta „megtorlásként” vámokat és illetékeket vethet ki az USA-ban gyártott árukra. Egy uniós diplomata szerint emellett a közösség egy új nemzetközi közbeszerzési eszközt is bevethetne, amely lezárná a közbeszerzési pályázatokat a térséget diszkrimináló országok vállalatai előtt.

Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi vezetője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Oroszország ukrajnai inváziójával szemben fenn kell tartani a transzatlanti egységet.

"El kell mélyítenünk és ki kell szélesítenünk a transzatlanti egységet ezekkel a szörnyű támadásokkal szemben. Szükségünk van arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogasson bennünket, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút" – mondta, s óva intett attól, hogy az Unió összekeverje az inflációcsökkentő törvénnyel kapcsolatos aggályait az Egyesült Államokkal való szélesebb körű kapcsolatokkal.