Az EU strukturális alapokból nyújtott uniós támogatások magyarországi felhasználása kapcsán az Európai Csalás Elleni Hivatal (Office Européen de Lutte Anti-Fraude - OLAF) által indított vizsgálatok lezárásáról összesen három ügyben érkezett a a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt Nemzeti Adó- és Vámhivatal OLAF Koordinációs Irodára vizsgálati zárójelentés az OLAF-tól - derül ki Varga mihály nemzetgazdasági miniszter Garai István Levente MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére adott írásos válaszából. (Az iroda összekötő pontként működik az OLAF és a magyarországi szervezetek között a Magyarországot érintő esetekben.) E vizsgálatok közül egyetlen esetben sem tárta fel az OLAF bűncselekmény elkövetésének gyanúját vagy egyszerű szabálytalanságot.

A három ügy:

- A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében egy magyarországi egyetem nyert uniós támogatást a Humán Erőforrás-fejlesztési Operatív Programból. Az OLAF 
támogatás felhasználásának szabályszerűségét vizsgálta a 2007-ben megindított eljárása során.

- A gyanú szerint egyes magyarországi cégek szabálytalanul igazoltak önerőt uniós és hazai pályázatokhoz az egyik érintett önkormányzat (polgármester) segítségével. Az OLAF 2008-ban indított vizsgálata végül a ügyben nem állapított meg szabálytalanságot.

- Egy 2010-ben indított ügyben egy, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott projekt keretében lefolytatott közbeszerzési eljárással kapcsolatosan diszkriminatív műszaki paraméterek állítólagos alkalmazását vizsgálták.

Emellett a Magyarországon felhasznált uniós agrártámogatásokat érintően az iroda három OLAF-vizsgálat megállapításairól kapott tájékoztatást vizsgálati zárójelentés formájában, ezek közül egy ügyben szabálytalanságokat tártak fel, valamint az egyik zárójelentés büntetőeljárás megindítását vonta maga után:

- Az előcsatlakozási Sapard-támogatást egy magyarországi kedvezményezett, illetve a hozzá köthető gazdasági szereplők szabálytalan módon használták fel. Az OLAF a vizsgálati zárójelentést 2007-ben juttatta el Budapestre, ehhez kapcsolódóan merült fel bűncselekmény elkövetésének gyanúja.

- Az OLAF 2010-ben indított eljárása során több agrártámogatást is igénye vevő gazdasági szereplő beszerzéseit vizsgálta, és megállapította, hogy a kedvezményezett által lebonyolított több beszerzési eljárás is szabálytalan volt: a beszerzési eljárást manipulálták, az valótlan ajánlatokat tartalmazott; olyan cég adott ajánlatot, amelynek nem volt meg a szakmai alkalmassága és lehetősége az ajánlatban szereplő berendezések leszállítására; kapcsolt vállalkozások nyújtottak be ajánlatokat; a cégek ajánlataikat nem egymástól függetlenül adták; az egyik ajánlattevő "versenytársának" albeszállítója lett.

- A 2011-ben indított OLAF-eljárásban agrártámogatásokhoz kapcsolódóan Leader helyi akciócsoport állítólagos szabálytalanságait vizsgálta az OLAF, azonban a vizsgálati zárójelentés nem tartalmazott szabálytalanságra utaló megállapítást.