Egy hete nagy sajtóvisszhangot váltott ki a hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank 415 millió forintért megvette a tiszaroffi kastélyt. Még a nyugati lapok is felfigyeltek a beruházásra: az MNB ugyanis azzal a jegybankoktól szokatlan magyarázattal indokolta a váráslást, hogy így kíván üdülési lehetőséget biztosítani saját dolgozói számára - írja a Index.

A kastélyvásárlás körüli jelentős érdeklődés ellenére az MNB egy szóval sem jelezte, hogy párhuzamosan egy sokkal nagyobb méretű ügyletet is lebonyolított.

A tulajdoni lap szerint a bank az építészeti különlegességnek számító ingatlan építtetőjét, az Eiffel Palace Kft.-t váltotta tulajdonosként, és ezzel egyidőben megszűnt az Unicredit Bank 28 millió eurós jelzáloga, valamint elővásárlási joga is. Szakértők szerint a piac által valószínűsített vételár megközelíthette a 40 millió eurót, azaz a 12 milliárd forintot.

A XIX. századi műemléképület egyes részeit és a modern megoldásokat ötvöző sarokház építését 2012-ben kezdte meg az Eiffel Palace Kft. és a jelentős vezetői átfedést mutató fejlesztő és kivitelező cégekkel együtt idén tavasszal fejezték be a munkálatokat. Az új épület ünnepélyes átadását márciusban tartották.

Az Eiffel Palace Budapest egyik legdrágább irodaháza lett: a legfelső szinten havi 20 euró/nm-ért lehet az üres irodát bérelni. A 8 szintes ház 14 500 négyzetméternyi területére költözött be többek között a PriceWaterhouseCoopers és a Brit Kereskedelmi Kamara.

További részletek az Indexen.