A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A parlament ma szavaz a 2012-es költségvetéshez benyújtott harmadik körös módosító javaslatokról, amelyek egy-egy minisztériumon belüli kisebb átcsoportosításokról szólnak, illetve a szöveget módosítják, ezt követően már csak a jövő hétfői végszavazás következne. Ám a kormány az utolsó utáni pillanatban kész a jövő évi költségvetési terv kiigazítására − jelentette be tegnap a Fidesz-frakció üléséről távozóban Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak. Mint utólag kiderült, a Fidesz-frakció délelőtti ülésén nem is került szóba a 2012-es költségvetés tervezete, arról az esti − lapzártánk után kezdődő − ülésén tárgyalt a képviselőcsoport.

Orbán a parlament napirend előtti ülésén tartott beszédében már azt is elmondta, hogy a kormány hajlandó módosítani a költségvetés makropályáját. Mint ismert, a 2012-es költségvetés jelenlegi tervezete − így az elfogadott fő számok − még 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel, illetve 268 forintos euróval számolnak. A kormány kész az euró−forint árfolyam, valamint a növekedési terv felülvizsgálatára. Matolcsy György gazdasági miniszter a múlt héten már beszélt arról, hogy a kormány kész 0,5−1 százalékos tartományba csökkenteni növekedési előrejelzését.

A kormány várhatóan már szerdán elfogadja a szükséges módosításokat, ám azok a költségvetés fő számait nem érinthetik − mondta Orbán. Ugyanakkor a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint lehetetlen a fő számok újratárgyalása nélkül a költségvetésben a szükséges 150-200 milliárd forint kiigazítást megejteni. Az államháztartási törvény szerint fő számnak számít minden egyes minisztérium kiadási és bevételi száma, a hiányszám mellett. Ezek módosítása nélkül nincs lehetőség a tervezett kiigazításra − nyilatkozta lapunknak Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója.

Hasonlóan vélekedett Veres János volt pénzügyminiszter is − szerinte még házszabályszerűen sem oldható meg a 2012-es költségvetés módosítása a jelenlegi vitaszakaszban. Romhányi szerint a miniszterelnöki nyilatkozatból arra lehet következtetni, hogy Orbán a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycél tartásáról beszélt.

Mivel két héttel ezelőtt a parlament már elfogadta a minisztériumok és a költségvetés fő számait, olyan módosító javaslatok már nem kerülhetnek ma szavazásra, amelyek ilyen átcsoportosítást érintenek. A kormány javaslata a költségvetési bizottság újabb beadványában kerülhet a parlament elé. Az eljárásról még fideszes politikusok között is bizonytalanság uralkodott tegnap délután − arról beszéltek, nem kizárt, hogy a költségvetés elfogadása vagy a 23-i ülésnapra vagy a két ünnep közé tolódik.