A Nemzeti Összetartozás napján Karácsony Gergely Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesterrel jelentkezett be közös videóbejegyzésében. A főpolgármester úgy fogalmazott: 103 évvel ezelőtt a trianoni döntés a fájdalmában egységesítette a nemzetet, ma már azonban közös fájdalmaink sincsenek, mert

a politikai viták ma arról szólnak, hogy ki a része a nemzetnek és nem pedig arról, hogy mi a nemzet érdeke.

Karácsony Gergely leszögezte, ők ezt másképp látják. Azon ugyanis lehet vitatkozni, hogy mi a nemzet érdeke, az viszont nem lehet vita tárgya, hogy ki tartozik a nemzethez.

Nem kérdés, hogy szolidaritást kell vállalnunk a határon túl élő magyar közösségekkel. És nem kérdés, hogy a nemzeti összetartozás határokon innen és túl minden magyarra vonatkozik.

Most leginkább az Ukrajnában élő honfitársaink esetében életbevágó ez a szolidaritás kifejezése – írta bejegyzésében a főpolgármester.

A Facebook-os videobejegyzésben egyúttal bejelentették, hogy adománygyűjtő akciót indítanak Budapest és Ferencváros testvérvárosának, Beregszásznak. Az adományokat a beregszászi kórház részére ajánlják fel. 

Fővárosi Önkormányzat pedig a felújítás alatt álló Lánchíd egykori kandellábereit ajánlja fel egy jótékonysági árverés keretében, az ebből befolyt pénzből is a kárpátaljai várost támogatják.

 

 

 

Dallal üzent Orbán Viktor az összetartozás napján

A nemzeti összetartozásról a miniszterelnök is megemlékezett.