„Nem tudom, túléljük-e 2023-at, ha ma ránézek a holland tőzsde gázáraira, akkor nem valószínű, a főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a hvg.hu tudósítása szerint a Republikon Intézet önkormányzatok helyzetéről szóló konferenciáján, amelyen főleg ellenzéki polgármesterek vettek részt.

Karácsony arról beszélt a rendezvényen, hogy a járványhelyzet, az ukrajnai menekültek és az energiaválság kezelése sok szempontból jobban ment az önkormányzatoknak, mint a kormánynak, de az energiaválság lehetetlen kihívásnak bizonyul. Szerinte nélkülözhetetlen a kormányzati segítség a helyzet kezelésében, mivel a fenti krízisek már túlságosan megterhelték a településvezetéseket.

Bár részleteiben erre nem tért ki a politikus, a mostani válság úgy éri az önkormányzatokat, hogy a bevételeiket a járvány alatt a kormány erősen csökkentette (elég csak az ingyenes parkolásra, vagy az iparűzési adó csökkentésére gondolni).

A helyzet kapcsán a főpolgármester úgy fogalmazott, hogy „elválik egymástól a kormányzati politikában testet öltő uralkodás és a helyi közösség képviseletéről szóló szolgálat.” Karácsony szerint ők a közösséget szeretik, ami segíthet 2023, talán a 2024 túléléséhez.

Korábban a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) konferenciáján már beszélt a problémákról, megígérve, hogy azok ellenére a fővárosi önkormányzat nem zár be semmit. Az állami mentőövben pedig két okból sem bízott: szerinte nincs ilyen politikai szándék és nincs ilyen pénz sem. Akkor megoldásnak azt látta megoldásnak, ha megállapodás születik a magyar források folyósításáról az EU-val.