Az elmúlt 2 hónapban az MNB alapkamata gyors ütemben, 200, illetve 100 bázisponttal emelkedett. Ezt a fokozódó infláció és a rekordgyenge forint indokolta is - írja a Világgazdaság a folytatást firtató cikkében.. Augusztusban akár ennél nagyobb emelés is indokolt lehetne, hiszen az infláció júliusban 2 százalékpontot gyorsult a megelőző havihoz képest, és lassulás a következő hónapokban sem várható.

Mivel azonban az egyhetes betéti kamatban az elmúlt hetekben nem történt változás, 100 bázispontnál (10,75-ről 11,75 százalékra) nagyobb emelésre alapesetben nem számítunk – mondta a hírportálnak Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

Folytatódhat a sorminta

Varga Zoltán az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője ugyancsak 100 bázispontos emelést tart valószínűnek, amit majd a csütörtöki tenderen az egyhetes betéti kamatszint is követhet. Ez a sorminta a következő hónapokban is folytatódhat az elemző szerint, ugyanakkor.

„Mind az alapkamat, mind az éves átlagos infláció el fogja érni a 13 százalékot, de bizonyos negatív forgatókönyvek bekövetkezése esetén ennél magasabb szintek is reálisak lehetnek” – véli Varga Zoltán, ám Regős Gábor azt várja, hogy az infláció 20 százalék fölött fog tetőzni, míg az alapkamat 17-18 százalékon. Szerinte a nagy kérdés, hogy a forint gyengélkedése mennyire kényszeríti rá a jegybankot ennél markánsabb emelésre.