Jövőre akár a 10 százalékot is elérheti a reálkeresetek emelkedése a minimálbér-emelés és a kormányzati transzfereknek köszönhetően - mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője -, miután az elmúlt hetekben sorra jelentette be a kormány a különböző ágazatokat érintő béremelési programokat, A jegybank a múlt héten közzétett inflációs jelentésében 5-6 százalék közé helyezi ennek mértékét, ennél nagyobb növekedésre az elmúlt húsz évben csak kétszer volt példa.

Suppan Gergely szerint jövőre a nettó bérek növekedése egész évben meghaladhatja a bruttóét a 25 év alattiak szja-kedvezményének, illetve a családi adó-visszatérítésnek köszönhetően. Ráadásul ez utóbbi miatt februárban 50-60 százalékkal, egész évben pedig 16-18 százalékkal bővülhetnek a nettó keresetek. Emiatt szerinte az 5 százalékos infláció mellett is két számjegyű mértékben nőhet a fizetések vásárlóereje.

Makroszinten képes lehet ellensúlyozni az infláció hatását a keresetek jövőre várható emelkedése, ugyanakkor lesznek olyan cégek, illetve szektorok, ahol jócskán elmarad majd a nemzetgazdasági átlagtól, illetve az inflációtól a bérek növekedése – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Vannak olyan ágazatok, ahol az elmúlt években alig emelkedtek a fizetések.