Kimaradt a rezsicsökkentésből a magyar lakosság negyven százaléka, azok, akik fával vagy szénnel fűtik az otthonaikat. Nekik a rezsikampány kezdete óta is többet kell fizetniük a tüzelőanyagért - derül ki a Népszabadság cikkéből. A KSH adatai szerint 2011-ben a 3,9 millió lakott háztartásból 700 ezerben fűtöttek csak fával, majdnem 130 ezerben fával és szénnel, 600 ezerben pedig fával és gázzal.

Szintén a statisztikai hivatal hivatalosnak tekinthető számításai szerint augusztus óta 3,5 százalékkal ment feljebb a tűzifa ára. A rezsikampány 2012. végi kezdete óta összesen 10 százalékkal lett drágább ez a fűtőanyag. A brikett ára 2012-ben több mint tíz százalékkal nőtt, amihez 2012 vége óta közel hétszázalékos plusz adódott hozzá. Augusztus óta több mint egy százalékkal kúszott fel ennek a tüzelőanyagnak az ára.

A kormány tavaly októberben bejelentette, hogy csökkenti a tüzelésre szolgáló fa árát is, ám azóta is tovább  nőtt az ár. Ez természetesen a kormányzati propaganda szerint nem így van. A Belügyminisztérium ugyan évek óta szervez ingyenes tűzifaosztást, ám a Népszabadság értesülései szerint nem mindig fogy el az ennek keretében elajánlott tüzelő.

A brikettel kapcsolatban soha nem hirdettek rezsicsökkentést. Ezt indokolhatták volna a szén elégetésével járó nagyobb károsanyag-kibocsátással, de a rezsiharc propagandájában ez a szempont soha nem szerepelt. Fidesz a gázárának lefaragását tűzte ki célul maga elé, azaz nem a legszegényebbek érdekét nézte.