A településen 303, többnyire palatetős ingatlanban keletkezett jelentős kár. Ez a 2500 lakosú város lakóinak 40 százalékát érinti, a károsultak 30 százalékának nincs biztosítása. Mivel a helyreállítás költségeit sokan nem tudják önerőből előteremteni, az önkormányzat számlát nyitott, a város honlapján megtalálható számlaszámra várja a pénzadományokat.

A sérült tetőket lefóliázzák, és bíznak abban, hogy a csütörtökre jelzett lehűlés nem nagy viharral érkezik - mondta a városvezető, aki köszönetet mondott a helyreállítás résztvevőinek, a segítő szervezeteknek.

Wéber Antal Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató közölte, hogy a vihar Kadarkúton kívül Mezőcsokonyán, Bárdudvarnokon, Kiskorpádon és Ságváron is pusztított, több mint 400 ingatlanban okozott kárt. Szombaton és vasárnap somogyi és más dunántúli megyék hivatásos és önkéntes tűzoltóságaiból, mentőszervezetektől több százan vettek részt a helyreállításban, példátlan összefogás bontakozott ki a katasztrófavédelmi szervezetek, az önkormányzatok, a közigazgatási szervek és a lakosság között - emelte ki.

Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott azt mondta, hogy a környéken több tüzéptelep, építőanyag-kereskedő kinyitott, hogy megfelelő áruval lássa el a résztvevőket, egy vállalkozó egymillió forint értékű építőanyagot is felajánlott.

A megyei önkormányzat is számlát nyit, erre várják a károsultaknak szánt összegeket - mondta Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki arra kérte a megyei önkormányzat képviselőit, hogy egyhavi tiszteletdíjukat ajánlják fel a helyreállításhoz.

A károk felmérése után a kormány is segítséget nyújthat - erről Szászfalvi László somogyi országgyűlési képviselő beszélte, miután tárgyalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.