A magyar kormány minden olyan eseményért, tevékenységért felelősnek érzi magát, amelyre lehetősége van befolyást gyakorolni. Az üzemanyagok ára azonban csak nagyon marginálisan tartozik e kategóriába - állapította meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselőnek adott friss írásos válaszából. A miniszter szerint az üzemanyagok magyarországi árának alakulását olyan világpiaci folyamatok befolyásolják elsősorban, mint a kőolaj és az üzemanyagok nemzetközi jegyzésára, valamint a devizaárfolyamok változása, míg a mindenkori magyar kormányoknak nincsenek olyan eszközei, amelyekkel ezeket közvetlenül, alapvetően befolyásolni tudnák.

Csupán egy terület van, ahol a kabinet az üzemanyagárakat képes kissé befolyásolni: ez a jövedéki adó kapcsán merülhet fel - írta a miniszter. Ennek minimumszintjét azonban az EU határozza meg, tehát itt sincs a magyar kormánynak számottevő mozgástere.

A fiskális szigor segíthet

A kabinet a költségvetési hiány GDP-hez mért 3 százalék alatt tartásával, továbbá az államadósság csökkentésével képes hozzájárulni az erősödő forintárfolyamhoz, amely közvetve elvezethet az üzemanyagárak forintban kifejezett összegének csökkenéséhez - állapította meg lényeglátóan a tárcavezető. Azt is hozzátette, hogy a legnagyobb üzemanyag-forgalmazó vállalatban, azaz a Mol Nyrt.-ben lévő állami részesedés tulajdonosi kérdés, míg az üzemanyagok árának változása üzletpolitikai kérdés.