Ajánlást fogalmazott meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatási alapdíjról, eszerint négy kategóriát határoztak meg. A besorolása határozza meg, az adott munkahelyen fennálló egészségkárosító tényezőket, és az azok által kiváltott egészségkárosodás megelőzéséhez szükséges vizsgálatok és tevékenységek fajtáit. A kamara évente, személyenként 20-24 ezer forint közötti összeget javasol a vizsgálatokra.

Mint írják, a foglalkozás-egészségügyi díjtétel ajánlás elavult, a gazdasági realitásokat nélkülözi, és 1999. február 4. óta vagyis 22 éve nem változott.

22 év után változnak az árak
Foglalkozás-egészségügyi osztályforint/fő/év
D20000
C20000
B24000
A24000
Forrás: MOK

A MOK szerint a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nem betegvizsgálatot jelent, hanem komplex munkahelyi munkaegészségügyi feladatrendszert, melynek többek között része a kockázatértékelés, a védőeszköz kiválasztás és tanácsadás, a munkakörnyezet folyamatos ellenőrzése, szakvélemények készítése, járványvédelmi feladatok. Kiemelték: a foglalkozás-egészségügy a Covid-19 járvány alatt az egyetlen változatlanul tovább működő egészségügyi ellátórendszer volt.

A kamara szerint az általa ajánlott alapszolgáltatási térítési díj egy főre eső éves összege még mindig alacsonyabb, mint a magánegészségügyi ellátásban bármilyen szakorvosi vizsgálat ára, ugyanakkor ezért a díjért a munkáltató nem kizárólag szakorvosi vizsgálatot kap, hanem komplex egészségügyi szakértői szolgáltatást.